Bizim Menu

Tavada Sac Kavurma Tarifi

Merhaba yeni gelinler ve mutfak camiasının azılı acemileri! Bir Kurban Bayramı daha geldi çattı, kovalara ayrıştırılmış danalar, tosunlar ve kuzular artık birer lezzet çağrısı. Her ne kadar uzmanlar, eti en az bir gün buzdolabında dinlendirmeden yemenin hoş olmadığını anlatsa da, pek çoğunuz google'da kavurma tarifleri arıyor, biliyorum. Sac kavurma orjinalinde gerçek sac üstünde sebzesiz veya sebzeli yapılıyor ama bizimki sebzeli ve ev ortamına uygun bir tarif.  Bir de bizim tarif hafif acılı. Bence acılısı makbul ama isteyenler sivri biberlerini acı seçmeyebilir. İşte size oldukça pratik ve lezzetli bir "tavada" sac kavurma tarifi. 

avada Sac Kavurma Malzemeleri:

- 1 kg kuşbaşı doğranmış kırmızı et
- 1/2 (yarım) kg yeşil sivri biber (acı tatlı karışık)
- 4 adet orta boy domatesl
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Bir avuç dolusu kekik
- 4 çay kaşığı tepeleme dolu tuz
- 2 çay kaşığı pul biber

Tavada Sac Kavurma Yapılışı:

> Kırmızı eti oldukça minik minik doğrayın. Bir parçası yaklaşık olarak yarım küp şeker kadar ince olmalı. Domatesleri soyun ve tam küp şeker boyutunda küp küp doğrayın, suyunu kaybetmemeye çalışın. Ayrıca sivri biberleri de ince ince halkalar halinde doğrayın. Başlamadan önce bunların hepsi ayrı tabaklarda hazır olsun.

> Doğrama işleri bitince "tabanı geniş olan ve kapağı olan bir tencereye" 3 yk zeytinyağı koyup tencerenin dibine yaydırın. (Daha çabuk ve rahat pişmesi için tencerenin tabanı geniş olmalı. Pilav veya karnıyarık tenceresi bu iş için oldukça uygun. Veya kapağı olan büyük bir tava da kullanabilirsiniz. Kapak şart. )

> Sivri biber halkalarını tencereye atın ve ocağı yakın. Üstlerine bir pinçik tuz serpip arada bir karıştırarak yaklaşık 5 dakika biberleri öldürün. Orta ateşte 5 dakika ölmeleri yeterli. Çok da ölmesinler.

> Ölmekte olan biberlerin üstüne etleri dökün. Biberlerle 1-2 tur karıştırmanız yeterli. 4 çk tuz, 2 çk pul biber serpin. Bir avuç dolusu kekiği iki avcunuzun arasında sıkıştırıp ufalayarak ekleyin. 1-2 tur daha karıştırıp altını iyice kısın. Ve ağzını tamamen kapatın kapakla. Kısık ateşte kapağını hiç açmayın, 30 dakika kendi haline bırakın. Bu sürede etler 10. dakikadan itibaren suyunu salacak ve kendi suyunun ve buharının içinde yavaş yavaş pişecek. 10-12 dakikadan itibaren kapağınız şeffafsa etlerin suyunu saldığını ve fokur fokur kaynadığını görebileceksiniz.

> Yarım saat kısık ateşten sonra kapağını açın, içine domatesleri ekleyin. Domatesler üstte kalsın karıştırmayın, etlerin üzerine hafifçe yayıp bırakın. Bu aşamada eğer kavurmamız suluysa ve siz sulu istemiyorsanız ağzını yarım açık bırakıp kısık ateşte 15 dakika daha kendi haline bırakın; eğer suyu azalmışsa veya sulu istiyorsanız domatesleri ekledikten sonra ağzını tekrar kapatın ve kapalı olarak kısık ateşte 15 dakika daha devam etsin.

> 15 dk sonra açın, domatesler de pişmiş olacak. Bu aşamada bi parça etin tadına bakın. Etin, çeşidi ve tencerenin durumuna göre bu süreler değişebilir. Tadına baktığınızda etin çiğlik durumuna göre bir 5-10 dakika daha pişirebilirsiniz.

Tavada sebzeli sac kavurmamız hazır, afiyet olsun

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.