Not: Fasülyeme mis kokusunu kazandıran ve çok yakışan kahraman benim blogun meşhur baharatı karışık baharattır, mutlaka alıp kullanmalısınızdır. Kimi yerlerde karışık poy baharatı diye de geçer, Bütün marketlerde satılıyor, şu yazıda resmi ve açıklaması var.
Kuru Fasülye Malzemeleri:
- 2 su bardağı kuru fasülye
- 2 büyük soğan ( soğanlar küçükse üç adet)
- 2 yemek kaşığı çok dolu tereyağı
- 1 yemek kaşığı çok dolu un
- 1 yemek kaşığı çok dolu salça (domates salçası)
- 1 çok dolu çay kaşığı karışık baharat
- 6 su bardağı kaynar sıcak su
- 1 yemek kaşığı çok dolu tuz
- 1 tatlı kaşığı az dolu pul biber
Hazırlık:
- Kuru fasülye çok zor pişen bir bakliyat olduğundan pişireceğiniz günden bir gece önce derin bir kapta suya koymak ve ertesi güne kadar o suda ağzı kapalı bekletmek gerekir. Bunun için derin bir kaba çeşme suyu doldurup içine fasulyeleri döküp ağzını bir bezle veya kapakla kapatıp 12 saat kadar bir kenarda bekletin. Yemeği yapacağınız zaman suyunu süzüp kullanın.
- Peki fasülye ıslatmadan nasıl pişirilir? Eğer ıslatmayı unuttuysanız ve bugün pişirmek istiyorsanız fasülyeleri bir tencereye koyup ğstlerine 1,5 litre çeşme suyu dökün, ocağa oturtun. Su kaynayana kadar bekleyin, su kaynamaya başladığında 40 dakika zaman tutun, kaynar suda 40 dakika pişsinler. Pişerken tencerenin ağzı yarım açık olsun (yani kapağı yarım kapatın). 40 dakika sonra altını kapatın ve içinde kalan suda yarım saat daha bekletin. Sonra yemeği yapmaya başlayabilirsiniz.
Lokanta Usulü Kuru Fasülye Yapılışı:
- İki adet büyük soğanı minik minik doğrayın. Yemeği yapacağınız tencereye koyun. İki yemek kaşığı dolusu bol tereyağını da tencereye koyun ve ocağı yakın. Tereyağ eriyene kadar yüksek ateşte tutun, yağ eriyince altını biraz kısıp orta ateşe getirin. Bir kaşıkla sürekli karıştırın, karıştıra karıştıra soğanları yağda on dakika pişirin.
- On dakika pişen soğanlara haşlanmış veya ıslatılmış kuru fasülyeleri suyunu süzüp ekleyin. Fasülyelerle soğanları karıştırın.
- Şimdi 1 yemek kaşığı salçayı ekleyin ve 5 bardak kaynar sıcak suyu da ekleyip salça ezilene kadar karıştırın. Bırakın, bu şekilde yarım saat kaynasın.
- O yarım saat kaynarken siz bir kaseye 1 yemek kaşığı dolusu un koyun üstüne 1 su bardağı sıcak su dökün, ama suyu azar azar dökün, her dökmenizde karıştırın. Topaksız, pürüzsüz olana kadar karışımı iyice kaşıkla çırpın.
- Yarım saat kaynamış olan tencereye sıcak unlu karışımı ekleyin, hemen 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karışık baharat ve 1 tatlı kaşığı pul biberi de ekleyip karıştırın
- 10 dakika da ulu karışımı ekledikten sonra kaynasın. On dakika geçince açıp bir fasülye alın ve tadına bakın, eğer fasülye yenebilecek kadar yumuşaksa pişmiştir, tamamdır, altını kapatabilirsiniz. Eğer fasülye hala sert gibiyse on dakika daha kaynamaya bırakın ağzı kapalı. Sonra tekrar tadına bakın, gerekiyorsa on dakika daha pişirin, böyle böyle pişene kadar deneyin. Bu arada suyu çok azalırsa yanabilir, ekstra kaynatma yapıyorsanız ve suyu azaldıysa bir bardak daha sıcak su ekleyin. Islatılmış veya haşlanmış fasülye en fazla 1 saatte pişecektir, çok uğraştırmayacaktır.
- Fasülyeler yumuşadığında altını kapatın, mis kokulu tereyağlı ve koyu kıvamlı fasülyenizi afiyetle tüketin.
Kuru fasülye tarifi hazır, bol afiyet!
Görüntüsü berbat..
YanıtlaSilSüper oldu elinize sağlık eşim 2 tabak yedi resmen ♥️
YanıtlaSil