Bizim Menu

Yumurtalı Taze Fasülye Kavurması



Aslında neyi tereyağında kavurup yumurta kırdığınız önemli değil. Bu kombinasyonla hazırlanan her şey istisnasız güzel olur. Bunu da Karadenizliler erkenden keşfetmiş. Ben kırk yıl düşünsem bildiğimiz yeşil fasülyeyi kavurup üstüne yumurta kırmak aklıma gelmezdi şahsen. Neyse ki yemek kültürü diye bir şey var da anadan kıza miras kalıyor, eheh.

Yumurtalı taze fasülye kavurması yemek gibi değil, daha çok çerez gibi. Besin değeri yüksek olsun ama boğmasın istediğiniz zamanlarda, yaz kış öğle yemeği için veya akşam yemeğin yanına bi aperitif olarak hazırlanabilir. Kesinlikle çok lezzetli. 

Malzemeleri 4 kişilik yazıyorum. Bir kilogram fasülye haşlanıp suyu sıkılınca azıcık kalıyor, gözünüze çok gibi gelmesin. 

Yumurtalı Taze Fasülye Kavurma Malzemeleri:
  • 1 kg taze fasülye 
  • 3 yemek kaşığı dolu dolu tereyağı
  • 4 adet yumurta
Püf nokta: Taze fasülye kavurması yapabilmek için fasülyeleri önce haşlamak gerekli. Ama bu çerez gibi yemeği her yapacağınızda bir saat fasülye haşlamak yorucu ve zaman alıyor. O yüzden vaktiniz olan bir gün birkaç kilo fasülye alıp, haşlayıp buzlukta dondurabilirsiniz. Kavurma yapacağınız zaman çıkartıp kullanmak çok daha pratik. Peki fasülyeyi nasıl haşlayıp donduracağız? 

   >>> 1 kg fasülyeyi bol suyun altında iyice yıkayın. Fasülyelerin uçlarını kesin, bir çürük, kararmış bölge vs varsa bıçakla kesip temizleyin. Yıkanmış ve bu şekilde ayıklanmış fasülyeleri sığacakları bir tencereye koyun, üstlerini iki parmak geçene kadar su doldurun. (Parmakları yatay hayal ediyoruz tabii ki sayın acemiler) Tencereyi ocağa oturtup yüksek ateşte su kaynayana kadar bekleyin. Su kaynayınca içine 1 yemek kaşığı dolusu tuz atın. Ağzını kapatın. Kaynadıktan itibaren 45 dakika kadar kısık ateşte pişsinler ağzı kapalı. Yenecek kadar yumuşamaları lazım, bir tane alıp test edin, yenecek kadar pişmişse altını kapatın, değilse on dakika daha pişsinler.
   >>> Pişen fasülyelerin suyunu bir süzgeçle süzün. Biraz soğumalarını bekleyin. Elinizi yakmayacak kadar soğuyunca süzgeçte üstlerine bastırarak sularını sıkmanız gerekiyor. Avcunuza alıp da sıkabilirsiniz. Sularını iyice sıktırınca tamamdır. Sıkılmış fasülyeler iyice soğuyana kadar bekleyin, soğuyan fasülyeleri yarım kg yarım kg ayırıp buzdolabı poşetlerine doldurun. Poşetleri bağlamadan önce içinde hava kalmasın. Ağızlarını bağlayıp derin dondurucuya / buzluğa yerleştirin.
Donmuş fasülyeleri hiç çözülmezlerse bir seneye yakın buzlukta saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman bir iki tane çıkartıp poşetinden çıkarıp bir tabakta açılmasını bekledikten sonra aşağıdaki tarifle kavurma yapabilirsiniz.

Fasülye Kavurması Nasıl Yapılır?

Haşlanmış ve suyu sıkılmış taze fasülyeleri sığacakları kadar geniş bir tavaya koyun. Yanlarına 3 yemek kaşığı dolu dolu tereyağı da ekleyip ocağın altını yakın. 
Tereyağ parçaları birkaç saniyede eriyecek, eriyen yağda fasülyeleri karıştırın, sürekli karıştırarak orta ateşte 3 dakika pişirmeniz yeterli. Üstlerine 4 yumurta kırın ve yumurtaları karıştırın fasülyeyle. Yumurtalar pişene kadar orta ateşte karıştırmanız yeterli. 
Zaten tuzlu suda haşlandıklarından gerek olmayabilir ama tadına bakıp arzuya göre biraz tuz serpebilirsiniz, bir tutam kadar. 

Yumurtalı taze fasülye kavurması bu kadar basit, bol afiyet!


yumurtalı taze fasulye kavurması, yumurtalı taze fasulye kavurması tarifi, yumurtalı taze fasulye kavurması oktay usta, yumurtalı taze fasulye, yumurtalı taze fasulye nasıl yapılır, fasulye kavurması tarifi, taze fasulye kavurma, fasülye kavurma, yumurtalı fasülye kızartması, yumurtalı fasülye kavurması tarifi...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.