Selam!
Pirinçli patates yemeği hem ekonomik hem de doyurucu bir yemek. Bol fesleğenli ve mis gibi kokan bir tarif paylaşacağım şimdi.
Bazıları az pirinçli ve bol sulu yapıp çorba gibi tüketiyorlar, benim tarif yemek ölçüsünde. Geçelim tarifime.
Malzemeler (5-6 kişilik, büyük yemek tenceresinde)
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 adet büyük soğan
- 3 adet sivri biber
- 1 adet orta veya büyük domates
- 3 adet patates (orta boy)
- 1,5 yemek kaşığı dolusu fesleğen veya reyhan
- 1 yemek kaşığı salça (normal dolulukta),
- 2 litre sıcak su
- 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı ve 1 yemek kaşığının aldığı kadar ayçiçek yağı
- 2,5 tatlı kaşığı çok dolu tuz
- 4 çay kaşığı pulbiber
Hazırlık:
- 2 litre sıcak su kaynatın, hazır dursun.
- Domatesi ya rondoda çekin, ya da rendede rendeleyin. Püre haline gelsin.
- Patatesleri soyun, yıkayın ve yemeğin pişmiş halinde gördüğünüz gibi, her biri 2 küp şekerin birleşimi boyutunda olacak şekilde doğrayın. Şekilleri ve boyutlarının eşit olması şart değil, çok önem vermeyin, yaklaşık olarak 2 küpşeker boyutu iyidir.
- Soğanları soyun ve minik minik doğrayın. Rondonuz varsa rondoda da çekebilirsiniz, pratik olur.
- Sivri biberleri yıkayıp yüzük gibi halka halka doğrayın.
- Pirinci ince delikli bir süzgece veya derin bir kaba koyun, soğuk suya tutup elinizle ovalayarak yıkayın. Altından akan su berraklaşana kadar yıkayın pirinci.
- Hazırda yedek ekstra sıcak su olsun birkaç bardak.
Yapılışı:
- Tencereye ölçüsüne göre tereyağı ve sıvıyağı koyun. Farklı yağlar doğru kullanıldığında yemeği daha lezzetli yapar. Ocağı yakın ve yüksek ateşte 5-6 saniyede yağlar eriyince soğanları içine dökün. Sürekli karıştırarak 5 dakika yüksek ateşte kavurun soğanları. Her zaman söylediğim gibi, kavurmak, bir şeyi yağda sürekli karıştırarak pişirmektir. Soğanların kavrulduğunu ise, renkleri ilk koyduğunuzdaki gibi artık beyaz değil de, daha zarımsı, şeffafımsı olduklarında anlarsınız. Miktarları da ilk koyduğunuzdan daha azdır. Yüksek ateşte bunlar genelde 5-6 dakikada gerçekleşir.
- Soğanlar kavrulunca içine püre halindeki domatesi dökün. 1-2 kere karıştırıp salçayı ve pulbiberi ilave edin. Salça ezilene kadar karıştırın.
- Şimdi pirinçleri iyice süzdürüp ekleyin. 2-3 kere karıştırın ve 2 litre sıcak suyu dökün. Ocağın altı yüksek olsun. Suyu dökünce tuzunu ve fesleğenini de atın. Ağzını kapatın, yüksek ateşte 10 dakika ağzı kapalı kaynayacak.
- Döktüğünüz suyun birazını pirinçler çekecek, birazı kaynarken buharlaşacak. Eğer fazla buharlaşırsa suyu kritik derecede azalabilir, tencereyi sürekli izleyin, su seviyesi pirinçlerin altına inerse mutlaka 1 bardak sıcak su ilavesi yapın.
- 10 dakikanın ardından ağzını açın, içine doğranmış patatesleri atın. Suyu azsa ilave 2-3 bardak sıcak su da koyun. Ağzını kapatın. Yaklaşık 15 dakika orta ateşte kaynayacak, patatesler yumuşayınca yemek hazır demektir. 15 dakika sonra patateslerin tadına bakın, haşlanmışlarsa altını kapatabilirsiniz.
- Dikkat. Bu yemek durduk yere suyu bitebilen uyuz bir yemektir, patatesler pişerken de suyu azalabilir. Suyu azalırsa pirinçler dibe yapışır ve yanar. O yüzden beş dakikada bir ağzını açıp 2 tur karıştırın, dibe yapışan varsa kazıyın. Su azalırsa 1-2 bardak su ekleyin, öyle öyle pişirin yani. Su seviyesi en son ekmek banılacak seviyede olmalı, damak tadınıza kalmış birşey.
Pirinçli patates yemeği hazır, afiyet olsun.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Çekinme çekinme. Yorum yap.