Yaptığım yemeklerin fotoğrafını çekiyorum ama buraya yazmaya bir türlü fırsat bulamıyorum. Sonra fotoğraflar birikiyor, bir dizi olup sırada bekliyorlar. Sonra bazıları cana gelip rüyama giriyor. "Beni yaz, beni yaz!" diye bağıran minik resimlerle dolu kabuslar görüyorum. Kan ter içinde uyanıp "Neyse rüyaymış," deyip su içiyorum, tam su içerken mutfaktaki saatin kenarından bir salata fotoğrafı beliriyor. Yarısı saatin arkasında kalmış, görünen yarısında maydanozlardan oluşan garip bir surat pis pis gülümsüyor. Korkunç bir şey. Bilemezsiniz.
İşte o salatayı yazıyorum şimdi. Nam-ı diğer patates salatası. Bizim oralarda patates salatasına haşlanmış yumurta da konur, sizin oralarda konur mu bilmiyorum ama benim tarife uyup koyun, pişman olmazsınız. Bir de yine bizim oralarda patates salatasına şu yazıda anlattığım poy adı verilen karışık baharattan konuyor, salatanın lezzetini inanılmaz arttırıyor. Onu da mutlaka edinin.
Patates Salatası Malzemeleri: (5-6 kişilik)
- 6 adet büyük patates (veya 8 orta boy patates)
- 3 adet yumurta
- Yarım demet maydanoz
- 4 sap yeşil soğan
- Yarım demet marul veya göbek marul
- Çeyrek demet taze nane
- 1 adet büyük domates
- 2 adet büyük salatalık (küçükseler 4 tane kullanın)
- 3 adet yeşil sivri biber (acı olmasınlar dikkat edin)
- 3 çay kaşığı dolu karışık baharat
- 1 çay kaşığı dolusu karabiber
- 2 yemek kaşığı çok dolu tuz
- Yarım çay bardağı limon suyu (marketlerde satılan limon sosları da olur)
- Yarım çay bardağından bir parmak fazla zeytinyağı (ölçerken parmağımızı yatay olarak tutuyoruz)
Patates Salatasına Hazırlık:
- 3 adet yumurtayı haşlayın. Yumurta nasıl haşlanır diyorsanız, yumurtaları suya tutup biraz yıkayın ki kabuklarında pislik varsa gitsin. Ardından ocağa konabilecek herhangi bir tas veya kabın içine koyup, üstlerini geçecek kadar çeşme suyu doldurup ocağa yerleştirin. Altını açın, Su kaynayana kadar bekleyin, kaynadıgını gördüğünüzden itibaren 10 dakika zaman tutun. Kaynayan suda on dakika kalmaları yeterli. Ocaktan alıp sıcak suyunu süzün ve biraz soğuk su doldurup soğumalarını bekleyin. Ardından kabuklarını soyun.
- Bütün yeşillikleri, yani maydanoz, nane, yeşil soğan ve marulları, bol suya tutarak iyice yıkayın. Çürük, kararmış ezilmiş kısımları varsa kopartıp atın. Sonra hepsini minik minik doğrayın. Yeşil soğanları yüzük gibi ince halkalar halinde; maydanoz ve naneyi ince ince kıyarak, marulu da her yaprağını ince ince keserek doğramalısınız. Bir kenarda beklesinler.
- Domates, sivri biber ve salataları da iyice yıkayın, salataların kabuklarını soyun. Hepsini minik minik doğrayıp kenara alın.
- Patatesleri bol suya tutup iyice yıkayın, bütün çamuru kiri gitsin hepsinin. Sonra büyük bir tencereye hepsini koyun ve tencereyi, patateslerin üstünü aşacak kadar suyla doldurun. Ve ocağa oturtun. Ocağı yüksek ateşte yakın, tencerenin kapağını kapatın. Suyu dinleyin. Kaynamaya başladığını duyduğunuzda 35 dakika zaman tutun. 35 dakika pişecekler, bu arada köpürüp taşma durumu olabilir, olursa kapağı yarım açık hale getirip öyle devam edersiniz.
- 35 dakika pişen patateslerden birine çatal batırın, eğer çatal rahatça giriyorsa, yumuşaksa, pişmiş demektir. Biraz sert gibi gelirse beş dakika daha pişmeye bırakırsınız.
- Patatesler pişince ocaktan alın, sıcak suyu lavaboya dikkatlice dökün. Tencereye yeni soğuk su doldurun ve beş dakika soğuk suda bekletin patatesleri. Dış kısımları elinizi yakmasın diye yapıyoruz bunu. Biraz soğuduklarında sudan çıkartıp kabuklarını soyun.
- Kabuklarını soyduğunuz patatesleri biraz büyükçe doğrayın. Çok küçük doğrarsanız salatayı karıştırırken ezilirler ve salatalıktan çıkar iş.
Patates Salatası Yapılışı:
- Doğranmış patatesleri derin bir kaba koyun, üzerlerine minik minik doğranmış sivri biber, nane, maydanoz, marul ve yeşil soğanları ekleyin.
- Domates ve salataları da ekleyin. Ama salatanın yenmesine yarım saatten fazla zaman varsa domates ve salataları eklemeyin. Onları en sona bırakın, yeneceği zaman eklersiniz. Çünkü beklerlerse sularını kaybedip pörsüyorlar.
- Üstüne 2 tatlı kaşığı çok dolu tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 3 çay kaşığı dolusu karışık baharat serpin. Verdiğim ölçüye göre zeytinyağı ve limon suyunu da dökün.
- Hepsini kaşık yardımıyla iyice karıştırın, patatesleri ezmemeye çalışın.
- Haşlanmış yumurtaları dilimleyip en son en üste ekleyin. Araya karışmasınlar ki servis ederken her tabağa üstten eşit yumurta dağıtabilesiniz.
Patates salatası hazır, bol afiyet!
tarife uyarak yaptım patates salatası harika oldu acemi hayat çok teşekkürler
YanıtlaSil