Arpa şehriyeli çorba dedin mi, bol domatesli ve maydanozlu olacak. Başka türlü kabul etmem. Lafa selamsız sabahsız girdim kusura bakmayın, ama celallendim azcık. Üstüne limon sosunu da gezdireceksin şöyle, hafif ekşi, mis gibi. Hele kış aylarındaysak, bir de bol kara biberli! Ayy.
Tabii biraz salça yardımıyla renk vermek de lazım, çünkü kışın domateslerden renk ve tat anlamında pek hayır gelmiyor malum. Taze yaz domatesiyle yapıyorsanız, tadı şahane olacaktır; renk desteği için bir çay kaşığı salça gayet yetecektir.
Bir de bu çorbayı tavuk suyuyla yapınca da harika olur elbet, onu da başka tarifte yazacağım.
Domatesli Arpa Şehriye Çorbası Malzemeleri:
- 1,5 çay bardağı arpa şehriye
- 2 litre kaynar su
- 3 büyük domates
- 1 büyük soğan
- 1 tatlı kaşığı dolu salça
- 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 2 yemek kaşığı limon suyu (marketlerde satılan limon sosları da olur şişelerdeki)
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı kara biber
- 2 çay kaşığı pul biber
- Bir avuç maydanoz yaprağı
Hazırlık:
- Ketılda veya demlikte 2 litre (10 su bardağı) su kaynatın, sıcak olarak beklesin.
- Yaklaşık yarım demetten biraz az maydanozu bol suya tutup yıkayın, saplarını kesin. Kalan yapraklarda çürük, kararmış, ezilmiş yerler varsa kesip atın. Yaprakların kalanı bir avuç dolusu olacaktır ölçü olarak. Bir tutamını tabakları süslemek için ayırın. Kalanını kenarda beklemeye bırakın.
- Bir büyük soğanı alın, kabuklarını soyup yıkayın. Eğer (elektrikli robot) rondonuz varsa, üç dört parçaya bölüp rondoda çekin, tamamen püre haline gelsin. Rondonuz yoksa normal el rendesinde rendeleyin, yine püre elde edeceksiniz.
- 3 domatesi de yine rondonuz varsa rondoda çekin veya yoksa el rendesinde rendeleyin. Domates püresi elde edin.
Arpa Şehriye Çorbası Yapımı:
- Soğan püresini çorbayı yapacağınız tencereye koyun. Üstüne 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı ekleyin. Ocağı orta ateşte açın ve soğanı sürekli karıştırarak orta ateşte 5 dakika pişirin.
- 5 dakikanın ardından soğanların üstüne domates püresini dökün, karıştırın. 1 tatlı kaşığı salçayı da koyun ve kaynamış olan 2 litre suyun tamamını dökün. Salça eriyip kaybolana kadar karıştırın. Yüksek ateşte su kaynamaya başlayana kadar bekleyin.
- Döktüğünüz su kaynamaya başlayınca 1,5 çay bardağı arpa şehriyeyi tencereye ekleyin. Karıştırın.
- Tuzu, limon suyunu, biberleri ölçülerine göre ekleyip karıştırın.
- Şimdi arpa şehriyelerin yumuşamasını ve şişip büyümelerini bekleyeceğiz. Bu yaklaşık yarım saat sürebilir. Arada bir kaşıkla karıştırın ki şehriyeler dibe yapışmasınlar. Yapışan varsa kazıyın. Yaklaşık yarım saat sonra şehriyeerden alıp tadına bakın, yenecek kadar yumuşaklarsa altını kapatabilirsiniz. Boyutları da ilk koyduğunuzun iki katı olmuş olmalı. Yok değilse, on dakika daha pişirin.
- Şehriyeler piştiğinde altını kapatın ve tencereye bir avuç kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
Servis ederken tabakları az miktarda maydanoz yaprağıyla süsleyebilirsiniz.
Domatesli arpa şehriye çorbası hazır, bol afiyet!
Gerçekten olsa da yesek :) Çok güzel görünüyor
YanıtlaSil