Herkese merhaba!
Bugün akşam mutfağa girdiğimde biraz değişik bir pilav yapmak istedim ve patlıcanlı pilavı denemeye karar verdim. İnternetteki diğer tariflerin neredeyse hepsinde patlıcanlı pilav yapmak için patlıcanları önceden kızartıyorlar. Daha sağlıklı ve daha hafif bir pilav için bu gidişata bir dur diyerek kolları sıvadım. Sonuç: Sağlıklı, hafi ve leziz bir pilav!
Patlıcanlı Pilav Malzemeleri:
- 2 su bardağı pirinç (çeşidi baldo)
- 2 adet patlıcan (Alt kısımları şişman olanlardan değil, normal düz, uzun ince, orta kalınlıkta olanlardan seçin)
- 2 adet domates (büyük boy olsun, elinizdekiler ufağa yakın veya orta boysa 3 tane kullanın)
- 1 adet soğan (büyük olsun, küçükse 2 tane kullanın)
- 2 yemek kaşığının aldığı kadar zeytinyağı
- 1 yemek kaşığıyla koparabildiğiniz kadar tereyağı
- 10 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı tepeleme dolu tuz
- 1 çay kaşığı pulbiber, 1 çay kaşığı karabiber
- 2 tane küp şeker, yarım çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı kaynar su, 1 bardak normal su
Hazırlıklar:
- Patlıcanları iyice yıkayın, soyun, ama kabukların hepsini soymayın. Biraz soyulmuş, biraz soyulmamış şekilde, uzun şerit şerit kalsın.
- Patlıcanları küp şeker boyutlarında küp küp doğrayın.
- Soğanı da küp küp doğrayın ama daha minik küpler olsun.
- Domatesleri de patlıcanların boyutunda doğrayın, doğrarken ezmemeye çalışın, suyunu kaybetmeden doğrayın.
- Pirinci bardakla ölçüp ince delikli bir süzgece veya kolay süzebileceğiniz bir kaba koyun, soğuk suyun altında elinizle ovalayarak pirinçleri iyice yıkayın, suyu berraklaşana kadar yıkayın yani. Sonra suyunu iyice süzdürün kenara kaldırın.
- 3 bardak sıcak suyu kaynatın, hazır dursun.
Patlıcanlı Pilav Tarifi:
- Pilav tenceresine 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı dökün, tencereyi sağa sola eğerek yağın tencerenin dibine yayılıp kaplamasını sağlayın. Ve patlıcanları tencereye koyun. İçine 1 bardak normal içme suyu dökün, 10 diş sarımsağı atın, 2 küp şekeri atın, yarım çay kaşığı tuzu da serpin, tencerenin ağzını kapatıp ocağı yakın. Ateş yüksek olsun. Su kaynamaya başlayana kadar bekleyin, kaynadığını duyunca 10 dakika zaman tutun. 10 dakika yüksek ateşte öyle kaynayacak.
- 10 dakika kaynayan tencerenin ağzını açın biraz karıştırın, içine soğanları dökün. Karıştırın ve ağzını kapatın tekrar. Ocağı biraz ksııp orta ateşe getirin, bu şekilde soğanların da pişmesi için 3 dakika daha pişecekler, zaman tutun.
- Süre bitince içine domatesleri ekleyin, 5 dakika da onları pişirin ağzı kapalı.
- Ardından tencereye bir çay kaşığı salça, birer çay kaşığı karabiber ve pulbiber ekleyin. Biraz karıştırıp pirinçleri ve 1 yemek kaşığı tereyağını beraberce ekleyin. Pirinçleri de kalan malzemelerle harmanlanması için karıştırın 2-3 tur. Ve 2 su bardağı sıcak suyu dökün.
- Pilavın suyunu dökünce içine hemen 1 yemek kaşığı dolusu tuzu da atın beklemeden. Sadece bir kere daire çizip karıştırmanız yeterli, ocağın altını iyice açın ve hemen ağzını kapatın.
- Ağzı kapalıyken ilk 10-12 dakika yüksek ateşte kaynayacak. Bunun süresi kesin değil. Fokur fokur kaynaması azalacak, azalıp daha sessiz sessiz köpürüyor olacak. Yaklaşık 10 dakika süreüyor ama siz gözlemleyin. Neticede, suyun fokur fokur kaynaması azalınca altını kısın iyice. Yarım saate yakın altı kısıkta pişmeye devam edecek, Bu süreçte ağzı hiç açılmamalı. Anca kısıkta 20. dakikada falan açıp bir bakın, kaşıkla bi köşesine azcık bastırın, lapa gibi ezilerek çökerse, ağzını kapatıp 5 dakika daha kısıkta devam ettirin. Sonra altını kapatıp ocaktan alın, 10 dakika kadar da ağzı açılmadan kendi buharında dinlensin.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Çekinme çekinme. Yorum yap.