Türlü yemeği, tadına anne evinden alışkın olduğumuz klasik yemeklerden... Bugün fazla vaktim yok, lafı fazla uzatmayacağım. Ben etli türlü tarifi yazıyorum ama isterseniz etsiz türlü de yapabilirsiniz siz, bunun için içine et koyduğum adımı atlamanız yeterli, diğer adımları aynen uygularsınız.
Etli Türlü Malzemeleri:
- Yarım kg taze fasülye
- 4 adet yeşil sivri biber
- 2 adet patlıcan (uzun ve orta kalınlıkta olsun, kısa şişman olmasın)
- 2 adet kabak (kalın olsun, çok ince olmasın)
- 2 adet patates (büyük boy)
- 1 adet büyük domates
- 250 - 400 gram dana kuşbaşı et (evde ne kadar varsa olur, çok olursa lezzetli, az olursa cimri esnaf lokantası yemeği gibi olur ama gene de kötü olmaz :) )
- 3 yemek kaşığının aldığı kadar zeytinyağı (evde yoksa ayçiçek yağı da olur ama zeytinyağı daha lezzetli)
- 2 adet orta boy soğan (kırmızı soğanla daha lezzetli oluyor, ama normal de olur)
- 1 yemek kaşığı dolusu salça
- 1,5 yemek kaşığı tepeleme dolu tuz
- 2 çay kaşığı pul biber
Hazırlık:
- Taze fasülyeleri bir kaba koyup bol suyun altına tutarak yıkayın. Üstünde her türden böceğin gezdiği sebzelerden olduğu için bol yıkamak lazım. Tek tek suya tutup yıkayabilirsiniz hatta. İyice yıkadıktan sonra bıçakla her iki ucunu da kesin bütün fasülyelerin. Yaralı bereli zedeli karartı yerleri varsa bıçakla ufak ufak keserek temizleyin. Her birini ikiye / üçe bölün. En son bir kap temiz suyun içine atın ve kullanana kadar temiz suda beklesinler.
- Patlıcanları iyice yıkayın. Kabuklarını soyun ama hepsini soymayın. Birazı soyulmuş, birazı soyulmamış şekilde şerit şerit yapın. Sonra birer cm kalınlığında (biraz kalın) halkalar halinde doğrayın. Halkaları bir de ikiye bölün, yarım ay gibi olsunlar. Bu şekilde biraz büyük olmalılar.
- Kabakları iyice yıkayın ve kabuklarını tamamen soyun. Sapını kopartın :) Kabakları da önce kalın halkalar halinde, sonra halkaları ikiye bölerek doğrayın.
- Patatesleri önce yıkayın, sonra tamamen soyun. Onları da patlıan ve kabaklar gibi doğrayın.
- Patlıcan - kabak - patates bir tabakta biriktirebilirsiniz.
- Soğanları soyun, yıkayın ve minik minik doğrayın.
- Sivri biberleri de iyice yıkayın, sapını kopartın ve biberleri yüzük gibi halkalar halinde doğrayın.
- Domates dursun şimdilik.
- Etleri marketten / kasaptan alıyoruz ama onları da mutlaka bir kapta yıkayın, süzdürün. Kuşbaşı aldıysanız sadece büyük parça varsa biraz doğrayın ama bütün et aldıysanız patlıcanlar büyüklüğünde kendiniz doğrayın. Yağları varsa kalsın, lezzet verir.
- 1 litre sıcak su kaynatın.
Etli Türlü Yapılışı:
- Büyük boy yemek tenceresine 3 yemek kaşığı zeytinyağını koyun, altını yakın ve yağ biraz ısınınca (7-8 saniyede ısınır), içine doğranmış soğanları ve sivri biberleri atın.
- Çok yüksek olmayan orta ateşte soğanları ve biberleri sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Kavurmaktan kasıt yani sürekli karıştırarak pişirmek.
- Şimdi iyice süzülmüş etleri ekleyin, hepsini bir dakika kadar orta ateşte karıştırın, sonra altını biraz kısın. Tencerenin ağzını kapatın ve 10 dakika kısığa yakın orta ateşte etlerin kapalı şekilde pişmesine izin verin. Müdahale etmeyin.
- 10 dakika sonra kapağı açıp, soğan, biber ve etlerin üstüne taze fasülyeleri atın. Karıştırmayın, sadece kaşıkla hafifçe dürterek fasülyeleri tencereye eşit dağıtın. Alttan etler görünmeyecek şekilde olsun. Üzerine yarım yemek kaşığı tuz gezdirin ve ağzını kapatın. Büyük ocağın kısık halinde yaklaşık 15 dakika hiç ellemeyin, ağzı kapalı halde rahat bırakın. Hatta 20 dakika bile olabilir, fasülyeler ilk on dakkada sularını salacak ve o su fokurdayacak, o suda hem fasulyeler hem de etler pişecek. Fasulyelerden çıkan su kaynıyorsa su azalana kadar (işte dediğim gibi 15-20 dk) ağzı kapalı pişsinler. Su azalırsa ağzını açıp bir sonraki işleme geçin.
- Suyu azalmış fasulyelerin üstüne 1 yemek kaşığı salça koyun, 1 yemek kaşığı dolusu tuz ve 2 çay kaşığı pul biberi de serpin. sonra bunların üstüne önce patatesleri atın, karıştırmadan, fasulyelerin üstüne dağıtın sadece. Sonra hemen kabak ve patlıcanları atın. Bu şekilde katman katman olmuş oldu. Bunların üstüne 1 litre sıcak suyu boşaltın. Altta salça ve tuz karışır merak etmeyin. En üste de domatesi hemen elinizde dilim dilim doğrayıp sırayla dizin ve kapağını kapatın.
- Döktüğünüz su kaynayana kadar yüksek ateşte tutun, beş on dakika da kaynacaktır. Kaynayınca altını biraz kısın ama çok da kısık olmasın. Kısığa yakın orta ateşte en az 40 dakika ağzı kapalı pişecekler. 35-40 dakika sonra ağzını açıp en üstten bir patlıcan veya kabak alıp tadına bakın, tam pişmemişse 10 dakika daha kısık ateşte ağzı kapalı pişsin.
En üsttekiler piştiğinde, hepsi pişmiş demektir. Servis ederken tüm katmanlardan almayı unutmayın.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Çekinme çekinme. Yorum yap.