Bizim Menu

Kıymalı Biber Dolması Nasıl Yapılır?



Bizim evin yaşlıları zeytinyağlı dolma hiç yapmazlardı, hayatımda ilk kez lisede bir arkadaşımın annesi yapınca yemiştim, o kadar geç tanışmıştım yani. Meğer bizimkiler dolma kıymalı olmazsa adam yerine koymuyormuş, yapmaya değmezmiş, dolma dedin mi kıymalı olurmuş, başka nasıl olacakmış mış. İşte bu yüzden olacak ki çocukluğumdan beri en iyi bildiğim yemeklerden birisidir kıymalı biber dolması. E bu tarifte yılların getirdiği tecrübe de olunca, her yiyen acayip beğeniyor ayıptır söylemesi.
Bir de bazıları buna etli biber dolması diyor, içinde kıyma var halbuki. Bir de bazıları sarmaya dolma diyor bak bir de o mesele var. Biz onların zeytinyağlı dolmasına sarma diyor muyuz? Hı? Ay neyse, konular karıştı, tarife geçeyim.

Kıymalı Biber Dolması Malzemeleri:

  • 1 kg dolmalık biber (alırken biberleri ufaklarından ve alt kısmı düz olanlardan seçin, altları sivri olmasın)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 350 gram az yağlı dana kıyma (kıymanın gramı çok önemli değil, yani 250-400 gr arası hepsi olur evde ne kadar varsa)
  • 3 adet orta veya büyük soğan
  • 1 büyük domates
  • 1 avuç maydanoz yaprağı (bir avuç maydanoz yaprağı yaklaşık çeyrek demet maydanoz oluyor)
  • 1 yemek kaşığı dolusu salça + yarım kaşık salça
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ (ayçiçek yağı veya zeytinyağı olabilir fark etmez)
  • 1 yemek kaşığı dolusu fesleğen (veya reyhan daha iyi olur, ufalanmış olmalı)
  • 1 yemek kaşığı dolusu tuz
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2,5 su bardağı kaynar sıcak su
  • Elektrikli mutfak robotu (rondo)
Hazırlık:
  • Dolmalık biberleri yıkayın, bir ufak bıçağı tepesinden içeri sokup daire çizin, bu şekilde tepe kısmı kubbe gibi kesilip açılacak. Tepedeki yerleri yuvarlak pşarak çıkartıp açınca artık biberler içi doldurulabilir olacak. Tepeleri açılmış biberleri tekrar yıkayın, içlerini de çalkalayın. İçlerindeki pulları çıkartın. 
  • Soğanları eğer rondonuz varsa rondoda çekin, rondo yoksa rendeleyin. Rendelemeye üşenirseniz de minik minik doğrayın.
  • Maydanozları eğer rondonuz varsa saplarını kopartıp iyice yıkadıktan sonra soğanların arasına sıkıştırıp rondoda çekebilirsiniz. Rondonuz yoksa maydanozları ince ince kıyın.
  • Domatesleri minik minik doğrayın. 
  • Pirinçleri ufak delikli bir süzgeçte veya derin bir kapta çeşmede soğuk suya tutarak yıkayın, 3-4 kere yıkayıp süzün. 
  • Kıyma buzluktaysa en az 2 saat önceden çıkartın açılsın.
Kıymalı Biber Dolması Yapılışı:
  1. Derin bir kabın içine minik doğranmış veya püre haline gelmiş soğanları, yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri, minik doğranmış domatesleri, kıymayı, ince kıyılmış maydanozları, 1 yemek kaşığı salçayı, verdiğim ölçülere göre tuz ve baharatları ekleyin, dört kaşık sıvıyağ da ekleyip iyice karıştırın. Kıyma iyice ezilsin, Her şey iyice karışınca iç harcımız tamamdır. 
  2. Dolmaların sığacağı  bir tencere alın, harç kabını da yanınıza alın. Bir tatlı kaşığı alıp harçtan biberlere doldurmaya başlayın. Biberleri sıkış tepiş iyice doldurun. Altı düz biberler seçtiyseniz zaten tencerenin kenarına yaslayınca düz durur. Altı sivri olanlar tek başına düz durmayabilir, bir kenara yaslayınca düşüyorsa çevirip diğer tarafa yaslayın, olmazsa iki tane düz duranın arasına yerleştirin. Önce kenarlara dizin sonra içlere yaslaya yaslaya dizersiniz. Dolmaları mümkün olduğunca sıkış tepiş yerleştirin, ittire kaktıra aralara daha çok dolma sıkıştırın. Alta sığmayanları üst sıra olarak koyabilirsiniz, tencerenin kapağı kubbe gibi ortası yüksek olsuğundan ortaya koyduklarınız hiçbir yere değmeden gayet pişer endişelenmeyin.
  3. Hepsini tencereye yerleştirdikten sonra eğer harç arttıysa bir patates, patlıcan, kabak veya domatesi ikiye bölüp ortadan ikiye ayırıp içini biraz kaşıkla oyup doldurup onu da en tepeye koyabilirsiniz. Harcın dibi bir kaşık kadar kaldıysa onun için ek domates kabağa gerek yok, dolmaların üstüne serpiştirin gitsin. 
  4. Harç kabının dibini sıyırmak için kaba yarım kaşık salça koyup 2,5 bardak kaynar sıcak su dökün ve salça ezilene kadar karıştırın, salçalı sıcak suyu dolmaların üstüne güzelce dökün. Kabı iyice sıyırın. :)
  5. Tencereyi ocağa oturtup altını yüksek ateşte açın. Kapağını kapatın. Koyduğunuz su kaynamaya abaşlayana kadar bekleyin. Kaynadığını duyunca, 10 dakika yüksek ateşte, sonra 10 dakika orta ateşte ve sonra da 25 dakika kısık ateşte pişsin ağzı kapalı olarak. Bu süreler tamamlanınca ağzını bir açıp biraz içinden biraz biberlerden kopartıp tadına bakın, zaten muhtemelen pişmiştir, pişmediyse on dakika daha kısık ateşte pişirirsiniz. Kış mevsiminde dolmalık biberler çok sert olabiliyor belki o nedenle pişmemiş olabilir ama on dakika daha pişmesi sorunu çözer yani ekstradan.
Kıymalı Biber Dolması tarifi hazır, bol afiyet!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.