Bizim Menu

Mantarlı Tavuk Sote Nasıl Yapılır?



Selam!,
Bugünkü tarifim biraz sade pilav veya sade makarna ile oldukça iyi giden sevgili caanım mantarlı tavuk sote... Benim fotoğrafta koca bir tabak makarnanın üstüne yerleşmiş görebilirsiniz kendisini. Genelde pilavla beraber servis edilir ama ben makarna üstünde daha çok seviyorum. Ama siz misafir ağırlayacaksanız gelenekselin dışına taşmayıp yanında pilavla servis edin.
İşte acemiler için detaylıca anlatılmış pratik bir mantarlı tavuk sote tarifi.

Mantarlı Tavuk Sote İçin Malzemeler:

  • 400-500 gram kadar mantar (miktarı size kalmış, yaklaşık 7-8 mantar yeterli olur)
  • Yarım kg tavuk göğsü (Buzluktaysa iki üç saat önceden çıkartın veya aceleniz varsa donunun çabuk açılması için derin bir kapta çeşme suyuna batırıp bekletin)
  • 2 adet soğan (Kırmızı soğan varsa daha lezzetli olur ama normal soğan da olur)
  • 1 adet patates (orta boy, bu arada patates koymayabilirsiniz, bu opsiyonel)
  • 3 yemek kaşığının aldığı kadar zeytinyağı (evde yoksa ayçiçek yağı da olur ama zeytinyağıyla daha lezzetli)
  • 1 yemek kaşığı salça (aşırı dolu olmasın)
  • 2,5 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 çay kaşığı pulbiber
Hazırlık:
  • Mantarları suyun altında iyice yıkayın, çok çamurlu oluyorlar. Gurmeler ve profesyonel aşçılar suya değdirmeden peçeteyle siliyorlarmış çünkü suya girince tadı gidiyormuş. Ama üstünde sümüklü böcek bile gezebiliyor mantarın, benim midem kaldırmıyor yıkamadan. Sizin takdirinize kalmış, öyle çok aşırı bi tadı gittiği falan da yok bence.
    Saplarını kopartın, iç kısmına doğru iyice kopartın. Sonra biraz büyük dilimler halinde doğrayın, aşağıdaki resimdeki gibi.
  • Patates koyacaksanız, iyice yıkayıp soyun. Minik küpler halinde doğrayın. 
  • Tavuk göğsünü de iyice yıkayın, mantarlarla aynı boyutta doğrayın. 
  • İki soğanı da soyun ve söğüş salata yapar gibi halkalar halinde doğrayın. Küp küp değil, minik de olmasınlar. Sotede soğanların biraz büyük dilimli olması daha lezzetli oluyor.
  • 3 bardak sıcak su kaynatın.
Yapılışı:
  1. Dilimlenmiş soğanları bir tencereye koyun, yemek fazla olmayacağından pilav tenceresine bile sığar. Üstlerine 3 kaşık zeytinyağı gezdirin ve ocağı yakın. Yüksek ateşte 100-120 saniye sürekli karıştırın. Sonra altını bir miktar kısın, orta ateş olsun. Tavukları ekleyin.
  2. Tavuklarla soğanları birlikte 2-3 tur karıştırıp ağzını kapatın. 10 dakika kadar ağzı kapalı halde hiç müdahale etmeyin. İlk birkaç dakikadan sonra tavuklar sularını salacak, o suda yumuşayarak pişecek. Tavuklar sularını salınca o su fokurdamaya başlayacak, tavuklar da beyazlaşacak. Şöyle:
  3. On dakika geçince ağzını açıp içine patatesleri koyun ve ağzını tekrar kapatıp beş dakika zaman tutun. Tavukların suyunda patatesler biraz pişmiş olsun. Patates koymayacak olanlar bu adımı atlayabilir.
  4. Ardından ağzını açıp bir kaşık salça koyun, 3 bardak sıcak suyu dökün ve mantarları da atın. Bu esnada tuzu ve biberi de koyun, bir iki kere karıştırıp ağzını tekrar kapatın.
  5. Döktüğünüz su kaynamaya başlayana kadar bekleyin, kaynadığını duyunca zaman tutun, 20 dakika ağzı kapalı pişecek. Orta ateşte olduğundan tüm malzemeler bu sürede pişiyor. Yirmi dakika geçince kapağını açın, eğer suyu sizin için fazlaysa biraz da ağzı açık pişsin, mesela on dakika da ağzı açık kaynarsa suyu biraz azalacaktır. Bazıları sulu, bazıları susuz seviyor, suyun ne kadar azalmasını istiyorsanız o kadar ağzı açık pişirirsiniz. İstediğiniz seviyeye inince kapatırsınız. 
  6. Yanına tereyağlı sade makarna yapıp üstüne dökerek yiyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.