Bizim Menu

Hindistan Cevizli Islak Kek




Merhabaaağğ!
Yahu bir kek bu kadar mı lezzetli olur? Hem hamurunda, hem üstünde bol boll hindistan cevizi... Islak keki biz kakaolu görmeye alışığız genelde, o yüzden ben de denemeden önce süt, şerbet ve hindistan cevizinin bu kadar harika bir kombin olacağını hayal edememiştim. Ama size bir kardeş tavsiyesi: Bu keki deneyin!
Süt ve şerbetle bol ıslak, yumuşacık bir kek.
Yapımı da kolay, ama gene de en ince ayrıntısına kadar anlatacağım her zamanki gibi, ki acemi aşçılarımız da zorlanmadan yapabilsin.


Hindistan cevizli ıslak kek malzemeleri:

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt (soğuk olmasın, oda sıcaklığında olsun)
  • 1 su bardağı sıvı ayçiçek yağı
  • 2 su bardağı dolusu un
  • 1 su bardağı dolusu hindistan cevizi (yaklaşık 2-3 paket lazım yani)
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • Bundan sonrası keki ıslatmak ve süslemek için:
    - 1 su bardağı su
    - 3 yemek kaşığı toz şeker (kaşıklar çok dolu olsun)
    - 1,5 su bardağı soğuk süt
    - Bir avuç dolusu hindistan cevizi
Hazırlık:
  • Orta boy bir borcamı önceden yağlamanız gerekiyor. Şekli fark etmez, kare, dikdörtgen, oval, yuvarlak olabilir. Sadece çok küçük olmasın, ya da fırın tepsileri kadar kocaman olmasın, orta boy birşey olsun yeter. Borcamı margarin veya tereyağ kullanarak yağlayın, bembeyaz olana kadar içini iyice yağlayın.
  • Fırını 170 dereceye ısıtın, gelişmiş özellikli fırını olanlar, sadece alt-üst pişirme kullansınlar fansız. 
Hindistan Cevizli Islak Kek Yapılışı:
  1. Önce ıslatma sosunu hazırlayalım. Gerçi bunun adına şerbet demek lazım. Küçük bir tencereye 1 bardak su ve 3 yemek kaşığı dolusu şeker koyun. Önce şeker eriyene kadar biraz karıştırın, sonra ocağa oturtun. Altını orta ateşte açın ve kaynayana kadar bekleyin. Su kaynamaya başlayınca 2 dakika kısık ateşte devam edin, iki dakikanın ardından altını kapatın. Ocaktan indirin. Soğuması için bir kenara kaldırın. Keke dökmeden önce iyice soğuması lazım, çabuk soğusun diye arada bir karıştırabilirsiniz.
  2. O soğurken gelelim keke. Derin bir kabın içine 3 yumurta kırın ve yumurtaların üstüne 1 su bardağı şekeri dökün. Önce şeker ıslansın diye kaşıkla 2-3 kere karıştırın. Şeker ıslanınca mikseri çalıştırabilirsiniz. Önce düşük devirde 2 dakika, sonra yüksek devirde 2 dakika mikserle çırpın. Çırpmanın sonunda köpürüp bembeyaz oluyor.
    Eğer mikseriniz yoksa; kaşıkla en az 10 dakika kollarınız ağrıyana kadar hızlı hızlı çırpmalısınız. Kol gücünüze göre belki 12-13 dakika bile sürebilir. Yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması çok önemlidir. Köpürüp beyaz bir karışım haline gelmesi ve dibe sürtüğünüzde dipten kıtır kıtır şeker sesi gelmemesi lazım. Bunu elde edene kadar çırpın yani.
  3. Çırpma işlemi bitince kabın içine hemen 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı ayçiçek yağını dökün. Mikserle 15 saniye, elle 1 dakika kadar çırpın. İyice karışsın sıvılar. 
  4. Şimdi kuru malzemelerin hepsini ekleyeceğiz. Yani, 2 su bardağı un, 1 paket şekerli vanilin, 1 paket kabartma tozu, 1 su bardağı hindistan cevizi. Bunları ekleyin, ve kaşıkla yavaşça karıştırın. Artık mikser kullanmayacağız. Kaşıkla kuru malzemeleri sıvıya batırın yavaş yavaş, hepsi sıvıya batınca biraz hızlı karıştırmaya başlayın, ki topaksız, pürüzsüz bir hamur elde edelim. Yaklaşık 3-4 dakika hızlı hızlı karıştırın. Topaksız ve pürüzsüz hale gelince hamur tamamdır.
  5. Hazır olan hamuru hiç bekletmeden yağlanmış borcama dökün. Ve bekletmeden ısınmış fırına yerleştirin. 170 derecede 40 dakika pişecek. İlk yarım saat fırının ağzını asla açmamalısınız, yoksa kek kabarmaz.  Yaklaşık 35-40. dakikalarda açıp fırından çıkartmadan bir bakın, kürdan testi yapın. Test temiz çıkarsa keki fırından çıkartın. Bilmiyorsanız, Kürdan Testi Nedir? notunu okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
  6. Keki çıkartınca 10 dakika bekleyin ellemeden. İlk sıcağı gitsin. On dakika sonra üstüne çatal / bıçak / kürdan gibi birşey kullanarak delikler açın. Her tarafını dibine kadar delin. Ve soğumuş olan şerbeti kekin üstüne dökün. Çekmesi için beş dakika bekleyin. Şerbeti çekince üstüne 1,5 su bardağı soğuk sütü de dökün. Sütü hemen çekmeyebilir, borcamı biraz sağa sola yatırarak deliklerden içeri girmesine yardım edin sütün. Sütün büyük kısmı kaybolunca üstünü tamamen hindistan ceviziyle kaplayın. Bunun için bir veya isterseniz iki avuç hindistan cevizi kullanabilirsiniz. 
  7. Ağzını streçle sarıp sütlü ıslak keki buzdolabına yerleştirin ve buzdolabında 2 saat bekletin. Zamanınız kısıtlı değilse 3-4 saat de bekletebilirsiniz, daha iyi olur. Ardından dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Hindistan cevizli ıslak kek hazır, bol afiyet!




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.