Bizim Menu

Patatesli Peynirli Tuzlu Kek




Patatesli peynirli tuzlu kek, sizin için isterseniz kahvaltılık tuzlu kek, isterseniz akşam üstü çay saatinde yemelik nefis bir tuzlu kek olabilir. Ben bayramın son sabahı kahvaltıda bir değişiklik olsun diye yaptım tuzlu keki, ev mis gibi koktu bütün sabah.

Tarifimde Dr. Oetker Mahlepli Susam Aromalı Hamur Kabartma Tozu kullandım. Bir ara markette görüp almıştım ama kullanmak nasip olmamıştı, hazır tuzlu kek yapıyorken dedim içine atıvereyim. Keki bu kadar nefis kokulu yapacağını valla ben de bilmiyordum. Kesinlikle iyi ki koymuşum ve keke de çok yakıştı. O yüzden bir deneme olmaktan çıktı ve tuzlu kek tarifime yapıştı kendisi, tuzlu kek tarifimden ayrılmayacak artık.

Patatesli (ve peynirli) Tuzlu Kek Malzemeleri:
  • 1 adet orta veya büyük boy patates
  • 1 adet orta veya büyük boy soğan
  • 1 avuç dolusu tuzlu böreklik lor
  • 3 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme dolu tuz
  • 1 su bardağı dolusu yoğurt (yoğurdun sulu yerinden)
  • Yarım su bardağından bir parmak fazla sıvı ayçiçek yağı
  • Yarım su bardağından bir parmak fazla su (normal içme suyu)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket çeşnili hamur kabartma tozu (Dr. Oetker mahlep-susam aromalı hamur kabartma tozu)
  • 1 çay kaşığı az dolu tuz
  • 2 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber

Hazırlık:
Orta boy (yaklaşık 30 x 30 cm gibi yani) fazla büyük olmayan bir borcam bulup onu margarin veya tereyağıyla bembeyaz olana kadar yağlayın.

Fırını 175 dereceye ayarlayıp açın, ısınsın. 

Patatesi soyun, yıkayın ve rendeleyin, soğanı da soyup minik minik doğrayın. Ama gerçekten çok minik minik doğrayın. Patates ve soğanların üstüne verdiğim ölçüde karabiber, pulbiber ve bir çay kaşığı tuz serpin. 

Patatesli Tuzlu Kek Yapılışı:

Derin bir kabın içine 3 adet yumurtayı kırın ve üstlerine 1 tatlı kaşığı çok dolu tuzu serpin. Yumurta ve tuzu mikser kullanarak 1 dakika düşük evirde, 1 dakika kadar da yüksek devirde çırpın. İyice köpürüp beyaz olacak. Mikseriniz yoksa bembeyaz köpük köpük olana kadar elinizde kaşık veya tel çırpıcıyla on dakika falan hızla çırpın. 

Bir su bardağı yoğurdu bir kaseye koyup üzerine yoğurdun kendi suyundan iki üç kaşık ekleyerek çırpın, yani yoğurdu kendi suyuyla biraz sulandırmış olun. Bu çırpılmış yoğurdu yumurtaların üzerine ekleyin, ardından hemen yarım su bardağından bir parmak fazla sıvıyağ ve suyu da ekleyin hamur kabına. (Yarım bardaktan bir parmak fazla derken parmağı yatay hayal ediyoruz tabii)

Son eklediklerinizi kaşık yardımıyla iyicene karışana kadar çırpın. Ve içine 2 su bardağı unu eleyerek ekleyin. Elekten geçirerek ekleyin yani. Kek yaparken unu elemek önemlidir. Elek yoksa en azından bardaktan dökerken yukarıdan serpiştirerek dökmeye çalışın. Çeşnili kabartma tozunu da ekleyin. Kaşıkla yavaşça karıştırın. Biraz yavaş karıştırdıktan sonra hızlı hızlı karıştırmaya başlayın ve tamamen pürüzsüz, topaksız hamur elde edene kadar hızla karıştırın. 

Rendelenmiş patates ve minik doğranmış soğanı, ufalanmış tuzlu loru hamura ekleyin ve sadece hepsi hamura gömülene kadar 1-2 kere karıştırın.

Hamuru yağlanmış orta boy borcama veya tepsiye dökün. Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırının orta rafına yerleştirin bekletmeden. Fırını hiç açmadan kırk dakika pişirin, kırk dakika pişince açıp bir kürdan testi yapın. Test temiz çıkmazsa bir on dakika daha pişsin. Sonra yine kürdan testi yaparsınız. Kürdan testi nedir öğrenmek için tıklayın.

Fırından çıkarttıktan sonra beş dakika soğumasını bekleyin, ardından dilimleyin.
Patatesli tuzlu kek tarifi hazır, bol afiyet!
Hayat aplanız size kurbağn olsun, ılık ılık yiyin. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.