Bizim Menu

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası


Selam!
Lokanta usülü mercimek çorbası aslında tam bir fenomendir. Bana sorarsanız, lokantalardaki aşçılar çorbayı bu nefis hale kazara getirmişler. Yani müteahhit misali malzemeden çalarken tesadüf eseri başarmışlar! Bilinçli değil yani. Bence öyle. Bilinçli demişken bu arada şu karikatürü hatırladım:





















Ama ben bu lokanta muhabbetinin sırrını çözdüm arkadaş. Madem bloguma kadar geldiniz, sizinle sırrı paylaşabilirim. Lokanta usülü mercimek çorbası yapmanın püf noktası bol tereyağı ve unlu terbiye ve tek baharat. Hemen tarifte anlatayım detaylarını.


Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Malzemeleri:

  • 1 su bardağı yeşil mercimek (evde varsa sarı mercimek kullanmanız daha iyi olur ama yeşille de oldukça lezzetli oluyor, olmuyor değil)
  • 1 çay bardağından iki parmak az pirinç (parmakları yatay olarak hayal ediyoruz tabii ki)
  • 2 adet soğan (orta veya büyük boy olabilir)
  • 2 yemek kaşığı dolusu bol tereyağı + 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı daha
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 adet limonun suyu (veya 4 yemek kaşığı narketkerde satılan hazır limon soslarından)
  • 2 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kara biber
  • 2 litre kaynar sıcak su
  • Elektrikli blender (Bildiğimiz blender aslında ama yanına "elektrikli" diye yazmak zorunda hissettim çünkü bu Çinliler her şeyin plastikten elde döndürülenini yapıyorlar. Geçen markette plastik elektriksiz rondo gördüm, tepesindeki kolu çevirecekmişiz, kol gücüyle soğanı püre yapacakmışız göya. Ulan dedim Çinli arkadaşlar, bi gidin!)
Hazırlık:
  • Mercimeği ve pirinci ince delikli bir süzgece veya derin bir kaba koyup bol suya tutun ve elinizle ovuşturarak yıkayın, süzün. 3-4 kere iyice yıkayıp süzün.
  • 2  litre su kaynatın (10 bardak)
  • Soğanların kabuklarını soyun ve el rendesinde rendeleyin. Veya isterseniz minik minik doğrayın, o da olur. 
Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Yapılışı:
  1. En az 2 litre suyun sığacağı bir tencere seçin. Doğranmış veya rendelenmiş soğanları ve iki yemek kaşığı dolusu tereyağı tencereye koyun. Ocağı yüksek ateşte açın ve tereyağı erimeye başlayınca biraz kısıp orta ateşe getirin.
  2. Orta ateşte soğanları tereyağıyla 4-5 dakika kavurun. Kavurmaktan kasıt, yani sürekli karıştırarak pişirin. 
  3. Soğanların 5 dakika orta ateşte kavrulması yeterli. Şimdi içine suyu süzülmüş mercimek ve pirinçleri ekleyin. Soğanlarla harmanlanması için 1-2 kere karıştırın. 
  4. Şimdi 1 litre sıcak kaynar suyu tencereye dökün. (5 su bardağı) 1-2 kere karıştırıp bırakın. Kaynamasını bekleyin.
  5. Kaynayınca zaman tutun, 25 dakika orta ateşte kaynasınlar. Ağzı açık şekilde.
  6. Onlar kaynarken siz bir kaseye iki yemek kaşığı dolusu un koyun, una bir limonun suyunu ilave edin. Bir limondan genelde dört kaşık su çıkar, az çıkarsa önemli değil. Şimdi una bir bardak sıcak su ekleyin ve karışımı topaksız pürüzsüz hale gelene kadar kaşıkla çırpın.
  7. Çırpılmış unlu karışımı, 25 dakikası dolmuş olan tencereye dökün. Tencereyi karıştırın. 
  8. Şimdi tencereye verdiğim ölçülere göre tuz ve kara biber atın. Ocağın altını kapatın. 
  9. Altını kapattığımız tencereyi ocaktan alın ve sağlam bir yere koyun. Şimdi blender kullanarak çorbayı pürüzsüz hale getirmemiz gerekiyor. Acemiler, blender kullanmayı bilmiyor olabilir. Google'a blender yazıp tipine bir bakın isterseniz. Uzun ve ucu bıçaklı bir şey. Bıçaklı kısmını direkt tencereye sokup blenderı çalıştırıyoruz, çalışırken asla ucunu tencereden yukarı çıkartmayın yüzünüze sıçrar. Aralıklı aralıklı çalıştırarak tenceredeki çorba pürüzsüz olana kadar blenderlıyoruz. Evde blender yoksa, mutfakta kullanabileceğiniz kadar temiz ve hijyenik bir tülbentten süzebilirsiniz çorbayı. Veya un eleğinden de süzebilirsiniz, o da iş görür. 
  10. Blenderda çeklmiş çorbaya 3 su bardağı sıcak kaynar su ekleyip tekrar ocağa oturtun. Kaynayana kadar bekleyin. Kaynamaya başlayınca içine 1 yemek kaşığı tereyağı daha atın ve tereyağı eriyene kadar arada bir karıştırın. Tereyağ eridiğinde altını kapatabilirsiniz. Sıcak servis - aman, hüpletin. 
Lokanta usulü mercimek çorbası hazır, bol afiyet!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.