Bizim Menu

Tam Kıvamında Kuymak Tarifi


Kuymak ya da kuymamak, işte bütün mesele bu! Evet, bu kötü espriyi yapan kaçıncı kişiyim bilmiyorum ama şunun haline şekline bir bakın Alla aşkına. İnsanı coşturup abuk subuk konuşturacak kadar haz veriyor bu meret. Kuymaktan bahsediyorum tabii ki!
Daha önce nefis yoğurtlu kuymak tarifi paylaşmıştım; bu kez tam kıvamında orijinal kuymak tarifi yazıyorum. Gerçi el memleketlerde ne gerçek Karadeniz tereyağı ne de peyniri bulamıyoruz, ne kadar orijinal denirse işte. İçine çeçil peyniri atarsanız daha da güzel olur, ben bugün sadece kaşarlı yaptım, ama içine atacağınız peynir tamamen size kalmış. İsterseniz peynirsiz kuymak da yapabilirsiniz peynir atmayıp.

Trabzon kuymağı malzemeleri:

  • 2 yemek kaşığının aldığı kadar sıvı ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı çok dolu tereyağı
  • 3 yemek kaşığı çok dolu mısır unu
  • 1 çay kaşığı az dolu tuz
  • 3 su bardağı içme suyu (soğuk)
  • Bir avuç istediğiniz türde peynir parçaları (isteğe bağlı)
Kuymak Yapılışı:
  1. Yapışmaz bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağı koyup ocağın altını 15 saniye kadar yüksek açın ve yağı hafif kızdırıp ocağı kapatın.
  2. Kızmış sıvıyağa 2 yemek kaşığı çok dolu tereyağını koyun, tereyağları kaşıkla tutup gezdirerek eritin. 
  3. Yağlar eriyince ocağı tekrar yakıp orta ateşe getirin, hemen 3 yemek kaşığı çok dolu mısır ununu tavaya ekleyin. Tahta kaşığın arka kısmını yatay olarak tavaya değdirerek karıştırmaya başlayın. Kaşığın arkasıyla yavaş yavaş, nazik nazik 5 dakika karıştırın. 
  4. 5 dakikayı geçirmeyin, ya da en fazla 6 dakika. İçine hemen 2 bardak suyu yavaş yavaş dökün, dökerken bir yandan karıştırın. 
  5. Suyu döktükten sonra orta ateşte 2 dakika daha yavaş karıştırarak pişirin. Su görünürden kaybolacak ve yeniden katılaşmaya başlayacak.
  6. Tekrar katılaştığında bir bardak su daha dökün ve yavaşça karıştırmaya devam edin.
  7. Son döktüğünüz sudan sonra bir iki dakika içinde yine katılaşacak ama artık daha yumuşak ve sıvı bir kuymağımız var. Tam ekmek banılası yani. Bu kıvama gelince çeçil / çökelek / kaşar gibi peynirlerden bir avuç dolusu ufalayarak ekleyin. Az dolu bir çay kaşığıyla tuz serpin. Ocağı kısın.
  8. Peynirler eriyene kadar 3-4 dakika karıştırarak kısık ateşte pişirin. Peynirler eridiğinde servise hazır demektir. 
  9. Peynirsiz kuymak yapacaklar 6 ve 7. maddeleri atlayabilir. 
Ve kuymak hazır, sıcak tüketin, bol afiyet.




1 yorum :

  1. ayşenur sygn8 Mayıs 2016 13:54

    gerçekten tam kıvamında oldu daha önce denediklerimden daha iyi oldu birde tavsiyem iyi marka kaşar kullanın daha güzel uzuyor

    YanıtlaSil

Çekinme çekinme. Yorum yap.