Bizim Menu

Fırında Patatesli Tavuk Nasıl Yapılır?



Selam! N'abersiniz?
Bugün meşhur bir tepsi yemeğiyle teşrif ediyorum bloga. Derler ki, kalabalık misafir ağırlayacağınız zaman tepsi yemeği yapmak en iyisidir. Çünkü hem hazırlaması kolaydır hem de tek seferde ortaya bol porsiyon çıkar. Ben de bugün, bir yemek yapayım bana üç gün yetsin diyen bekarlar ve kalabalık misafir ağırlyaacağım diyen acemiler için tepsi yemeklerinin en meşhuru fırında patatesli tavuk tarifimi yazıyorum.
Fırında patatesli tavuk için genelde en lezzetli sonuç tavuk bagetle çıkar. Yani ufak tavuk butları. Marketlerde "baget" diye satılırlar ve 1 kg'lık pakette genelde sekiz adet baget olur. Ben de ölçüleri 1 kg lık baget için veriyorum. Dört kişiden daha azsanız yarım kg baget kullanın ve diğer her şeyin ölçüsünü de tam yarıya indirin.
Eğer evde baget yoksa bu yemeği tavuk göğsü, tavuk kanat, tavuk pirzola veya tavuk kalça ile de yapabilirsiniz.
Not: Bagetler buzluktay donmuş halde ise, yemeği yapmaya başlamadan en az 2 saat önceden çıkartın ve çözülmeye bırakın. Eğer daha aceleniz varsa, derin bir kabı soğuk çeşme suyu ile doldurup paketiyle beraber tavukları suya batırın. O şekilde yarım saat beklesin. Asla hızlı çözülsün diye sıcak suya koymayın. Bu tavukta bakteri üremesine neden olur. Suda beklettikten sonra paketi açıp biraz da kol gücüyle birbirinden ayırmaya çalışın parçaları, gerekirse yine suya tutun.

Fırında patatesli tavuk malzemeleri:

  • 1 kg tavuk baget
  • 4 büyük patates (patatesler ufaksa 5 kullanın)
  • 10 diş sarımsak
  • 2 büyük soğan
  • 2 büyük domates (domatesler ufaksa 3 kullanın)
  • 6 adet sivri biber (acı olmamalarına dikkat edin veya acı seviyorsanız etmeyin)
  • 1 yemek kaşığı çok dolu salça (domates veya biber salçası fark etmez)
  • 4 yemek kaşığının aldığı kadar zeytinyağı (evde yoksa ayçiçek yağı da olur)
  • 1 yemek kaşığı dolusu kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz + 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı pulbiber
  • 2,5 su bardağı kaynar sıcak su
Hazırlık:
  • Bagetleri bol suya tutarak yıkayın. Ardından, dolgun etli olan kısmı değil de kemiğin ucu olan tarafında bazen kıl tüy kalmış olabiliyor. Temize çekmek için ocağın küçük gözünü yakın ve bageti etli kısmından tutup kemiğin diğer ucunu ateşe tutun. Çev,rerek 5-6 saniye ateşe tutmanız yeterli, kıl tüy varsa yanıp temizlenecektir. Bu işlemi yaptığınız bagetleri tekrar yıkayın ve bir kenarda beklemeye bırakın.
  • Tüm sebzeleri iyice yıkayın, saplarını kopartın.
Fırında patatesli tavuk yapılışı:
  1. Yemeği yapacağınız fırın tepsisini önünüze alın. Soğanların kabuklarını soyup ortadan ikiye bölün. Sonra onları da ikiye bölün. Hemen elinizle iç katmanları çıkartıp tepsiye serpiştirin. Soğanı doğramaya gerek yok, ama üç beş katman birarada olmasın, hepsini ayırın ince ince olsunlar. Tepsiye rastgele atın.
  2. Yeşil sivri biberleri elinizle dört beş parçaya bölüp tepsiye rastgele serpiştirin.
  3. Patateslerin kabuklarını soyup yıkayın. Önce ortadan ikiye bölün, sonra onları da ikiye bölüp 4 parça elde edin. Patatesleri de tepsiye gelişigüzel atın. Ama tabii hepsi aynı noktaya toplanmasın.
  4. Sarımsakların kabuklarını soyup yine tepsiye rastgele serpiştirin. Ne kadar çok sarımsak koyarsanız o kadar iyi olur.
  5. Bagetleri de alıp tek tek tepsiye yerleştirin. Diğer malzemelerin üstüne koymanız yeterli tepside.
  6. Domatesleri önce ikiye, sonra onları tekrar ikiye bölerek dört parçaya ayırın ve parçaları tepside tavukların yanlarına sıkıştırın.
  7. Büyükçe bir kaseye 1 yemek kaşığı salça ve 4 yemek kaşığı sıvıyağı koyun ve salça ezilene kadar karıştırın. İçine 1 tatlı kaşığı çok dolu tuz atın, 1 yemek kaşığı kekiği de avcunuzda ufalayarak salçaya atın. Acılık seviyesini istediğiniz kadar ayarlayabilirsiniz, bence 2 çay kaşığı pulbiber yeterli oluyor, onu da salçaya atıp karıştırın. 
  8. Salçalı baharatlı karışımın çoğunu tepsinin üstüne gezdirin, dibinde üç kaşık kadar bırakın. Ardından tepsiye 2,5 bardak sıcak suyu dökün. 
  9. Su döktükten sonra salçanın kalanını kaşıkla birkaç damla olarak tavukların üstüne paylaştırın. Derisi salçalı salçalı kızarınca nefis olur.
  10. En son tavukların üstüne 1 çay kaşığı tuzu az az paylaştırın. Amaç derilerini hafif tuzlamak, çok değil.
  11. Tepsiyi önceden ısıtılmış 200 derece fırına yerleştirin. Çok katlı fırını olanlar en alta değil ama en altın bir üstüne yerleştirsin. Fırının performansına bağlı olarak süresi azıcık değişebilir ama genelde 50-55 dakikada pişmiş olur. Sşz koyduktan 40 dakika sonra açıp bir parça tavuk ve patates alıp tadına bakın. Patates yenebilecek kadar yumuşaksa ve tavuk eti de çiğ gibi değilse tamamdır. Olmadı on dakika daha pişirirsiniz.
Fırında patatesli tavuk tarifi bitti. Bol afiyet!




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.