Bizim Menu

Üzümlü Cevizli Muffin Kek


Selam!
Bugün misafirlerime minik ve leziz muffin kekler yaptım, birazı üzümlü cevizliydi. Millet gittikten sonra nihayet fotoğraflayabildim, tarifimi de sıcağı sıcağına yazayım.


Tariften önce kokulu bir not: Bugün yaptığım keklerde Dr. Oetker 'in vanilya aroması 'nı kullandım. Migros'ta görmüş ama denemeye fırsat bulamamıştım. Bugün kekimde kullandım ve keke inanılmaz hoş bir koku ve tat kattı.
Birkaç yıl öncesine kadar "keke aroma koyucam" deseler gözlerimizi pörtleterek bakardık, bu tarz pastacı malzemelerini herkesin ulaşabileceği marketlere kadar indiren Dr Oetker'e teşekkür etmek lazım.
Ayrıca sanırım bu sıvı aromaları henüz çok kişi keşfetmiş değil, acele edin, deneyip arkadaşlarınızı miss kokulu kek ve kurabiyelerle şaşırtın derim.
Marketlerde pasta malzemelerinin olduğu reyonlarda bulabilirsiniz. Fiyatı yamulmuyorsam 3 küsür liraydı. Pakette 4 adet minik şişe var, şişeler tıpalı. Böylece birkaç damla kullanıp ağzını geri kapatıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Standart bir kek tarifinde genelde yaklaşık 500 gram un kullanıyoruz, çoğu yerde böyledir bu. Bu minik şişelerden bir tanesi de 500 gram unlu bir tarif için uygunmuş zaten. Bir minik şişe bir kek için yeterli yani. Bu arada içinde alkol varmış, bu konuda hassas olanlar kullanmak istemeyebilir. Kullanmak istemeyenlere alternatif öneri de yapayım unutmadan. Sıvı vanilya aroması kullanmayacaksanız 1 paket şekerli vanilin kullanın her zamanki gibi, bir de ek olarak sütün aromasını arttırın. Bunlar kekin tadını ve kokusunu yine nefis yapacaktır. Yoğun süt aroması vermek için ise 2 yemek kaşığı tepeleme dolu süt tozu yeterli. Süttozu kekin hem tadını hem rengini güzelleştirir, bir taşla iki kuş yani. Bu arada benim misafirim falan yok, zaten öğrenciyim, bekarım, süt tozuymuş vanilya aromasıymış hiçbirini alamam diyen okuyucularım, siz muafsınız zaten, sadece şekerli vanilin koysanız da olur endişelenmeyin.


Üzümlü Cevizli Muffin için malzemeler:

  • 3 adet orta boy yumurta (küçük boysalar 4 kullanın, boyunu bilmiyorsanız 3 kalsın :) )
  • 1,5 su bardağının aldığı kadar toz şeker (yani bir tam dolu bardak + yarım bardak daha)
  • 1 su bardağı süt (soğuk olmasın, oda sıcaklığında olsun)
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 2,5 su bardağı un (2 tam dolu bardak un + yarım bardaktan 1 cm fazla un daha)
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 1 şişe Dr Oetker sıvı vanilya aroması (Bunu kullanmayacak olanlar 1 paket şekerli vanilin ve 1 yemek kaşığı çok dolu süttozu kullansın)
  • 1 çay bardağı kadar ceviz (minik minik parçalanacak) (isteyenler ceviz yerine fındık da koyabilir veya sadece kuru üzümlü de yapabilir)
  • Yarım çay bardağından 1 cm fazla kuru üzüm 
  • 20 adet muffin kalıbı (bu ölçülerle hazırlarsanız tam 20 muffin çıkıyor)
Hazırlık:
  • Muffin kalıplarını margarin kullanarak yağlayın, kalıbın her tarafı bembeyaz olana kadar bolca yağlayın. Ancak acemi aşçılar için hemen not yazalım: Silikon kek kalıbı kullanacaksanız silikon kalıplar yağlanmaz. Aynı şekilde kağıt muffin kalıpları da yağlanmaz, çünkü zaten yağlı pişirme kağıdıdır onlar, ısınınca yağları çıkıyor ve kağıda yapışmıyor kek. Ama kağıt kalıp tavsiye etmiyorum, mümkünse kullanmayın, içine hamuru koyunca düz durmuyor, kağıt sonuçta, yayılıyor eğiliyor falan, hamur da yayılınca iyi kabarmıyor, garip yassı kekler ortaya çıkıyor, en iyisi silikon kalıp kullanın. Silikonlar hem yağlanmaya ihtiyaç duymuyor hem de yapışmıyor ve keki içinden kolayca çıkartabiliyorsunuz. Tabii elbette seramik, porselen, teflon, metal kalıplar da kullanabilirsiniz, ama bunları çok iyi yağlamanız lazım kekin piştikten sonra kolayca bozulmadan çıkması için. 
  • Yumurtaları ve sütü buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığında yarım saat bekletin en az. Bu hamurun iyi kabarması için bir tüyo. 
  • Fırını 170 dereceye ısıtın. 
Üzümlü cevizli kek yapılışı:
  1. Derin bir kabın içine yumurtaları kırın. Yumurtaların üstüne verdiğim ölçüye göre ölçüp toz şekeri dökün. Şekerle yumurtaları önce şeker ıslanana kadar azcık karıştırın. Sonra mikserle önce düşük devirde 2 dakika, ardından yüksek devirde 2 dakika çırpın. Acemilere sesleniyorum, mikseri sabit tutmayın öyle kazık gibi, uçları dönüyor tamam ama bir yandan siz de elinizde mikserle daireler çizin. Şeker ve yumurtayı ne kadar çok çırparsanız o kadar iyi. Eğer mikseriniz yoksa mikser ucuna benzeyen bir el çırpıcısıyla hızlı hızlı çırpın, el gücü kullanacağınızdan en az 10 dakika süper hızlı çırpın. Mikserli veya miksersiz, amaç karışımın bembeyaz köpük köpük olması ve dibe sürttüğünüzde şekerden kıtır kıtır ses gelmemesi. Bu gerçekleşene kadar çırpmaya devam edin.
  2. Yumurta ve şeker iyice çırpıldıktan sonra içine ölçerek 1 bardak süt ve 1 bardak ayçiçek yağını dökün. Mikserle 15  saniye kadar, elde 1 dakika çırpın. İyice karışsınlar. 
  3. Şimdi 1 şişe sıvı Dr Oetker vanilya aromasını dikkatlice dökün. Bunu kullanmayacak olanlar 1 paket şekerli vanilin ve 1 yemek kaşığı dolusu süt tozunu eklesin. Ve hemen 2,5 bardak unu, 1 paket kabartma tozunu da ekleyin. Unu elekten geçirerek eklemeniz daha iyi olur, kekin iyi kabarması için elekten geçirerek eklemek önemlidir. Elek yoksa hiç olmazsa bari bardaktan dökerken bardağı silkeleyerek yavaşça döktürün, serpiyormuş gibi yapın yani. Şimdi bu eklediklerimizi bir kaşık yardımıyla yavaşça karıştıralım, artık çırpmayacağız. Bütün kuru malzemeler sıvıya batıp görünürden kaybolunca biraz hızlı karıştırmaya başlayın. Tamamen pürüzsüz topaksız olana kadar hızla karıştıracağız. Arada bir kaşıkla biraz hamuru havaya kaldırıp aşağı doğru akıtın, pürüzler varsa akarken daha kolay görürsünüz. Pürüzsüzce akan bir hamur elde edene kadar karıştırın. 
  4. Pürüzsüz ve akışkan hamuru elde edince içine minik minik parçalanmış cevizleri ve üzümleri atın, sadece cevizler ve üzümleri dürterek hamura batırın yeter, fazla karıştırmayın.
  5. Kk hamurumuz hazır, fazla bekletmeden çabucak bir kepçe alın ve muffin kalıplarını hamurun yanına getirip her birine hamurdan yarım kepçe doldurun. Kalıpların yanlarına dökülmemesine dikkat edin, tam içine doldurun. Yarım kepçe dedim ama bu kepçenin büyüklüğüne göre değişir, siz kalıbın üstünden 1 cm boş kalacak şekilde doldurun. Sakın ha kalıpları ağzına kadar doldurmayın, fırında kabarırken taşıp dökülür ve tepsiye yapışır, bir de yanar. O yüzden kalıbı 1 cm kalasıya kadar doldurun. Bu işlemi biraz acele yapmaya çalışın, içinde süt olan hamurlar fazla beklerse düzgün kabarmaz. Kalıpları doldurup bir tepsiye dizin, ızgaranın üstüne de koyabilirsiniz tepsisiz. Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırına yerleştirin, minik minik oldukları için en fazla 20 dakikada pişerler. 20. dakikada fırını açıp kürdan testi yapın, tamamsa çıkartın. Değilse 2 dakika daha pişirin. Fazla tutmayın hemen pişiyorlar çünkü.
    Kürdan testi nedir? Kekin piştiğini anlamak için, fırının ağzını açıp keke ortasından dibine kadar 1 kürdan batırın, kürdanı geri çekin, eğer kürdan kupkuru, hiç hamur bulaşmamış, tertemiz çıktıysa kek pişmiştir. Yok eğer hafif ıslanmış, biraz hamur bulaşmış gibi çıkarsa tam pişmemiş demektir, 2 dakika daha pişirip yine aynı testi yapın. Kürdan yoksa çatal veya bıçakla da yapabilirsiniz. 
  6. Kürdan testi temiz çıkarsa daha fazla bekletmeden fırından çıkartın kalıpları. Silikon ve kağıt kalıpları 10-15 dakika, diğer kalıpları yarım saat soğumaya bırakın hiç ellemeden. Kalıptan çıkartmak soğuyunca daha kolay oluyor.  Silikon ve kağıttan hemen çıkıyor zaten, diğer kalıplardan çıkarmakta zorlanırsanız bir çatalla kenarlardan keki hafifçe dürtün. 
Üzümlü cevizli muffin kek hazır, afiyet!




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.