Bizim Menu

Hazır Yufkadan Kıymalı Ispanaklı Börek


Ne? Börek mi? diye gözlerinizi pörtletmeyin acemiler. Siz de iyi anlatılmış bir tarifle nefis börekler yapabilirsiniz. Gerçekten kolay!

Ispanaklı kıymalı börek, aslında kol böreğidir, yani kıyma ve ıspanak beraberce kol böreğine konur, o da tepside yuvarlak halkalar halinde olan enfes br börektir. Ancak çalışan kadınlar, öğrenciler ve bekarlar için hamur açmak, yufka açmak biraz uçuk bir hayal. Enerji lazım, motivasyon lazım, her şeyden önemlisi zaman lazım. Biz şimdilik hazır yufka kullanarak yapalım böreği, yine enfes olacak.
Yufkanızı marketlerden veya yufkacı dükkanlarından alın, alırken en tazesinden isteyin. Ve hemen aldığınız gün kullanın ki daha fazla bayatlamasın.
Geçelim tarife. Tarifte anlatmakta zorlandığım kısımlarda fotoğraf kullandım, şanslısınız. Geçelim tarife.


Malzemeler: (Bir tepsilik ölçüler veriyorum, iki tepsi yapacaklar ölçüleri ikiyle çarpsın, Ayrıca fırınınız küçük "börekçi fırın"lardansa eğer, burada verdiğimölçüler biraz daha büyük tepsileri doldurmak için ama olsun, iç harcı ve diğer karışımları bol kullanıp bitirirsiniz. Sadece yufka sayısı fazla gelebilir, ama o da sorun değil, yufka artarsa buzdolabı poşetine koyup buzluğa atıp dondurun, başka bir zaman kullanırsınız, o yüzden tepsiniz küçükse de ölçüler pek sorun değil yani)

  • 6 adet yufka (taze)
  • 1 kg ıspanak
  • 250 gram dana kıyma (bunun gramı tam tamına olmak zorunda değil, biraz daha az veya fazla da kullanılabilir, tat çok değişmez, sadece daha az veya daha fazla kıymalı olur)
  • 3 büyük soğan (veya 4 küçük soğan)
  • 1 yemek kaşığı dolusu salça
  • Ayçiçek yağı (toplamda  9 yemek kaşığı kadar lazım olacak)
  • 1 yemek kaşığı tuz (normal dolulukta, tepeleme olmasın)
  • Süt (bir bardak)
  • Yoğurt (kaymaksız yerinden iki kaşık)
  • 2 adet yumurta
  • 2 çay kaşığı pulbiber, 1 çay kaşığı karabiber
Hazırlık:
  • Ispanakları demetin kök kısmını koparttıktan sonra, yaprak yaprak bol suyun altına tutup ovalayarak yıkayın. Üstlerinde minik böcekler ve çamur olabiliyor, dikkatle ve iyice yıkayın. Yıkadıklarınızı süzgeçlere doldurun, yıkama işi bitince yaprakları üçer beşer elinize alıp kabataslak parçalara ayırın. Her yaprak ikiye üçe bölünse yeter, fazla önemli değil. Kocaman olmasınlar yeter. Parçaladıktan sonra tekrar suyun altına tutup bir tur daha yıkayın, süzülmeye bırakın.
  • Soğanları soyup yıkayın. Ardından minik minik doğrayın. Evde rondo varsa rondoda çekebilirsiniz, daha pratik olur. 
  • Tezgah veya masa, böreği nerede yapacaksanız orayı boşaltıp iyice temizleyin, durulayın ve kurulayın.
  • Kıyma buzluktaysa en az 2 saat önceden çıkartın açılsın. 
  • Bir kabın içine 1 bardak süt dökün, içine 1 yumurta kırın ve 4 yemek kaşığı kadar ayçiçek yağı da ekleyip hepsini çırpın. Bu yufka ıslatma karışımıdır, önceden hazırlamış olun. Börek yapımı esnasında biterse aynı ölçülerle tekrar yaparsınız.
  • Bir kaseye 2 kaşık yoğurt koyun, içine 1 yumurta kırın, 2 kaşık süt, 2 kaşık da sıvıyağ ekleyip çırpın. Bu da fırına koymadan önce üstüne sürme karışımı olacak, bu da hazırda beklesin. 
  • Kullanacağınız tepsiyi katı bir yağla iyice yağlayın. Margarin veya tereyağı uygun olur. 
  • İç harcı pişirdikten sonra fırını 200 dereceye ısıtın.
Yapılışı:
     
      1. Önce iç harcı pişirelim. Bir yemek tenceresine minik minik doğranmış veya rondoda çekilmiş soğanları koyun, üstüne 3 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirip ocağı yakın. Sürekli karıştırarak yüksek ateşte 5 dakika pişecekler. Buna kavurmak diyoruz. Soğanlar ilk koyduğunuzda çiğken baya beyazdılar, kavrulduklarında beyazlıkları gider, zar gibi daha şeffaf olurlar. İçinden bakınca tencereyi görürsünüz demiyorum, ama biraz şeffaflaşıyorlar yani. İşte insanlar buna pembeleşmek diyorlar nedendir bilinmez. Ayrıca yeterince kavrulduysalar pembeleşmeyle beraber artık ilk koyduğunuzdan daha az olur miktarları. Bu dediklerim yaklaşık beş dakikada gerçekleşiyor ateş yüksekse. Neticede, soğanlar kavrulunca içine kıymanızı atın. Kaşıkla kıymayı parçalayıp soğanlarla iyice karıştırın. En az 10 dakika kıymayı da sürekli karıştırarak pişirin. Ateş hep yüksek olsun. 10 dakka pişen kıymanın üstüne 1 yemek kaşığı dolusu salça, 1 yemek kaşığı dolusu tuz, 2 çay kaşığı pulbiber, 1 çay kaşığı karabiber ekleyin ve salça görünürden kaybolana kadar karıştırın 1-2 dakika. Ardından, yavaşça ıspanakları eklemeye başlayın. Önce 3-4 avuç ıspanak ekleyin. İlk başta tencere doldu gibi olacak ama sıcağa değen ıspanaklar hemen küçülüyorlar. Koyduklarınızı alt üst edip tencerenin altına itin, küçülecekler ve tencerede yer açılacak. Böyle böyle üstten ıspanak eklemeye devam edin. Ispanaklar bittiğinde, en son ekledikleriniz de küçülüp pişsin diye 1-2 dakika daha karıştırın. Harç hazır, altını kapatın. Bir tabağa biraz koyun ki hızlı soğusun.

       2. Paketli aldıysanız yufkaları paketinden çok yavaşça ve dikkatlice çıkarın. Bayat yufka çok kolay yırtılır, o yüzden çok nazik olun. Ufak tefek yırtıklar önemli değil, üst üste getirip yırtığı kapatırsınız, dert etmeyin, sadece çok kocaman yırtıklar olamaması için dikkatli davranın. Bir yufka alıp temiz masaya / tezgaha serin. Süt, yumurta ve yağdan oluşan ıslatma karışımını alın ve yufkanın üstüne rastgele noktalara 4 kaşık gezdirin. İşe ellerimizi sokacağız mecburen. Elinizi de ıslatma karışımına az bandırıp ıslatın ve elinizle yufkanın üstündeki birikmiş ıslatma karışımını sürükleyerek yufkanın her tarafına dağıtın. Her yerini ıslatın. Bu karışım, böreğin içinin yumuşacık olmasını sağlayacak. Ancak fazla ıslatırsanız yufka yırtılır ve masaya yapışır. O yüzden en fazla 4 kaşık sıvı yetiyor, fazla koymayın, elinizle dağıtın. Sırılsıklam olmamalı, nemli olması yeter. Islattığınız yufkaya ıspanaklı harçtan bir büyük avuç alıp serpiştirin. Yufkaya eşit dağıtmaya çalışın, olmazsa ıspanak ve kıymaları alıp ordan oraya yer değiştirin, böylelikle eşit dağılır. Bir avuç harç bence tam kıvamında oluyor, ama zevk meselesi tabii. Sonra alt kısımdan kıvırarak sarmaya başlayın, sara sara rulo yapıyoruz. 

       3. Tepsiyi masaya getirip, uzun rulo yaptıgınız yufkayı ortalarından kaldırarak dikdörtgen tepsinin uzun kenarına uzunlamasına koyun, tepsinin bittiği yerde kıvırıp ikinci sıra yapın. Şöyle:

Diğer yufkalara da ıslatma-harç serpme-kıvırma işlemlerini yapıp tepside, bir öncekinin bittiği yerden devam ederek yerleştirin. 

Tepsiniz yuvarlaksa nasıl yerleştireceğinizi de şöyle tarif edebilirim. İlk ruloyu, uzunken bir ucundan tutup içe doğru bükün, içe doğru büke büke en sonuna kadar gidin. Yuvarlak sarılmış bahçe hortumu gibi yani, yuvarlak halkalar olsun, gül şeklinde başka bir deyişle. Onu alıp tepsinin en ortasına yerleştirin. Bundan sonraki ruloları o gülün etrafına sarın.

       4. Büyük boy standart tepsilere genelde 5 veya 6 yufka rulosu sığıyor. Son ruloyu sığdırmakta zorlanırsanız tepsidekileri biraz ittirip sıkıştırın, birşey olmaz. Tepsi tamamlanınca, önceden hazırladığınız üste sürme karışımını (yoğurtlu olan) elinizle tamamının üstüne sürün iyice. Yoğurtlu karışım üstünün yanmasını engeller ve hafif mayhoş yapıp lezzet verir. İsterseniz çörekotu da serpebilirsiniz biraz.

       5. 200 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin, raf seçeneğiniz varsa alta yakın yerleştirin. Raf seçeneğiniz yoksa sorun değil. Yere konulan yuvarlak fırınlarda yapıyorsanız, tepsinin altına bir ızgarası olması lazım fırının, onu mutlaka koyun. Fırına direkt temas ederse börek kek gibi yiyeceklerin altı yanabiliyor o yuvarlak fırınlarda.
Ne kadar sürede pişeceği fırınınıza göre değişir, 35-50 dakika arasında pişiyor genelde. Üstü güzelce kızardığında ve fırından güzel kokular çıkmaya başladığında pişmeye yakın demektir, 40 dakika zaman tutun ve 40. dakikada ucundan bir parça kopartıp yiyin, hiçbir şey çiğ gibi değilse çıkartabilirsiniz.

Çıktığında şöyle güzel birşey olacak:

Ispanaklı kıymalı böreğimiz hazır, çay demlemeyi unutmayın, bol afiyet!


    



1 yorum :

  1. iç harca bir yemek kaşığı dolusu tuz koymasınlar ama şap olmasın

    YanıtlaSil

Çekinme çekinme. Yorum yap.