Bizim Menu

Tereyağlı Erişte Nasıl Yapılır?




Tereyağlı erişte teknik olarak makarnalar kategorisinde sayılabilir, ancak bence sıradan makarnadan çok daha lezzetli ve besleyici. Ve kesinlikle daha doyurucu. Ramazan ayı yaklaşırken, doyurucu sahur tarifleri arayanlar için de iyi bir seçenek olduğunu söylemek lazım. Üstelik yapımı tıpkı makarna gibi ve çok kolay.
Erişteyi, pratik olmak için taze yufka yapan dükkanlardan veya kutulanmış, paketlenmiş olarak marketlerden alabilirsiniz.
Geçelim malzemelere.

Malzemeler:
  • Kişi başı 1 su bardağı erişte 
  • Kişi başı en az 1 yemek kaşığı dolu dolu tereyağı
  • Her bardak erişte için 2 çay kaşığı tuz
  • İsteğe göre bir avuç parçalanmış ceviz (olmasa da olur, cevizli erişte yapacaklar için opsiyon)
Hazırlık:
  • Derin bir tencerede makarna yapacakmış gibi su doldurup kaynatın. Su kaynadıktan sonra suya (ne kadar erişte koyacaksanız verdiğim ölçüye göre) tuz atın. 
Yapılışı:
  1. Kaynamış ve tuzu atılmış suya erişteleri dökün. Biraz karıştırıp bırakın.
  2. Erişteleri yufkacıdan, yani taze yapan bir yerden aldıysanız 5-6 dakika kaynar suda haşlanmaları yeterli. Marketten aldıysanız 8-9 dakika haşlansın, bir tane alıp tadına bakarsınız, hafif sert ve çiğ gibiyse 1-2 dakika daha pişer.
  3. Pişen erişteleri bir süzgece döküp iyice süzün. 
  4. Boşalan tencerenin dibine yapışmış erişte varsa kazıyıp alın, tencereyi yıkamaya gerek yok, içine direkt tereyağı koyun. Tereyağı ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olur, ama az tereyağlı istiyorsanız az koyun. Normalde 1 bardak erişte için en az 1 yemek kaşığı dolusu koymak lazım. 
  5. Tereyağı sıcak tencerede zaten biraz erir, ocağın altını kısık açıp tereyağını çatalla tutup gezdirerek eritin. Ocak kısıktayken yağı biraz kızdırın.
  6. Cevizli erişte yapacaklar bu aşamada yağın içine cevizleri atıp kısık ateşte yağın içinde 2 dakika boyunca sürekli karıştırsınlar. Ceviz koymayacaklar bu adımı atlayabilir.
  7. Ardından tencereye iyi süzülmüş erişteleri dökün ve kısık ateşin üstünde yağla erişteleri iyice karıştırın. Erişteler zaten tuzlu suda piştiğinden tekrar tuz atmayın.
  8. Yağ tüm eriştelere bulaşınca altını kapatıp sıcak servis edebilirsiniz.

Bol afiyet.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.