Bizim Menu

Damla Çikolatalı Muffin Kek



Selam!
Bugün misafirlerime yaptığım minik muffin keklerden bazıları damla çikolatalıydı. Gerçi kek içine ne koyarsanız o'lu olur, ama yine de detaylı olarak anlatacağım. Damla çikolatayı veya parça çikolatayı nereden bulacağım diyen acemiler, marketlerde pasta malzemelerinin olduğu reyonlarda bulabilirsiniz. Resimlerini de koydum sizin için. Damla çikolatayı da bilmeyen olur mu? demeyin, olabiliyor, insanlık hali. Acemilerimizi koruyalım, kollayalım, ezmeyelim. Geçelim şimdi tarife.

Damla çikolatalı muffin için malzemeler:
  • 3 orta boy yumurta (küçük boysalar 4 tane kullanın, boyutunu bilmiyorsanız 3 kullanın :) )
  • 1,5 su bardağı toz şeker (yani 1 tam dolu bardak + yarım bardak daha)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin veya 1 şişe sıvı vanilya aroması (vanilya aromasını şu yazıda anlattım)
  • 1 çay bardağı dolusu damla çikolata Adı parça çikolata diye de geçiyor, marketlerde pasta malzemeleri reyonlarında kutularda satılıyor.
Hazırlık:
  • Fırını 170 dereceye ısıtın.
  • Minik muffin kalıpları gerekiyor, eğer seramik, porselen veya metal kalıbınız varsa bunları margarin kullanarak içlerinin her tarafı bembeyaz olana kadar iyice bol bol yağlayın. Silikon veya kağıt muffin kalıbı kullanacaksanız onlar yağlanmaya ihtiyaç duymaz. Ama kağıt kalıp kullanımını tavsiye etmiyorum. 
  • Süt ve yumurtaları buzdolabından 1 saat önceden çıkartın ki oda sıcaklığına gelsinler. Soğuk olmasınlar. Isıtmaya kalkmayın tabii, sadece oda sıcaklığı istiyoruz.
Damla çikolatalı muffin kek nasıl yapılır? 
  1. Derin bir kabın içine yumurtaları kırın ve yumurtaların üstüne 1,5 su bardağı şeker ölçüp dökün. Derin kapta şeker ve yumurtayı çırpmamız gerekiyor. Evinizde mikser varsa önce mikserin ucuyla şeker ıslanana kadar biraz karıştırın, sonra mikseri çalıştırıp 2 dakika düşük hızda, 2 dakika da yüksek hızda çırpın. Acemiler, mikseri çekingen çekingen sabit tutmayın, bir yandan siz de mikserle daireler çizin. Eğer mikseriniz yoksa mikser ucuna benzeyen birşeyle çırpın, el gücü kullanacağımızdan mikserin 4 dakikada çırptığı şeyi sizin en az 10 dakika hızlı hızlı çırpmanız lazım. Şeker eriyip bembeyaz köpük olmalı. Bunu elde edene kadar kolunuza kuvvet çırpın. Dibine sürttüğünüzde şekerden kıtır kıtır ses gelmemesi lazım. 
  2. Şekerle yumurta iyice çırpılınca içine 1 bardak süt ve 1 bardak ayçiçek yağını dökün. Mikserle 15 saniye kadar cırtlatmanız yeter, elde 1 dakika kadar çırpmanız yeter. 
  3. Şimdi şekerli vanilin, kabartma tozu ve 2,5 bardak unu içine ekleyelim. Ama unu mutlaka eleyerek ekleyin. Unu elemek kekin iyi kabarması için önemli. Elek yoksa bile en azından bardaktan silkeleyerek dökmeye çalışın, serpiyormuş gibi yapın yani havadan havadan. Kuru malzemeleri ekleyince bir kaşık kullanarak yavaşça kuru malzemelerin hepsini sıvıya batırın. Artık mikser kullanmıyoruz. Hepsi batınca daha hızlı karıştırmaya başlayın. Pürüzsüz, topaksız olana kadar kaşıkla karıştırın en az on dakika.
  4. Pürüzsüz, topaksız bir karışım elde edince içine 1 çay bardağı kadar olan parça damla çikolataları atın. Kaşıkla çikolatalar batsın diye azcık dürtün parçaları yeter, fazla karıştırmayın.
  5. İçinde süt olan kekleri bekletmeden hemen fırına vermek gerekiyor yoksa iyi kabarmaz. Hemen bir kepçe alın ve yağlanmış (silikonsa yağlanmamış) muffin kalıplarına hamuru kepçeyle paylaştırın. Yaklaşık 20 tane çıkıyor. Kalıpları ağzına kadar doldurmayın, çünkü fırında kabaracaklar. Çok doldurursanız kabarırken taşıp tepsiye dökülüp yanarlar, keklerinize yanık kokusu siner. Muffin kalıplarının üstünden 1 cm kadar boşluk bırakın o yüzden. 
  6. Doldurduğunuz muffin kalıplarını tepsiye dizip önceden ısıtılmış 170 derece fırına yerleştirin. direkt ızgaraya da koyabilirsiniz. Fırında 15 dakikada pişiyorlar, minik oldukları için hızlı pişiyorlar o yüzden daha yeni koydum deyip fırında unutmayın. 15. dakikada fırını açıp kürdan testi yapın.
    Kürdan testi nedir? Hemen anlatayım. Kekin pişip pişmediğini anlamak için yapıyoruz bunu. Fırının ağzını açıp keke ortasından dibine kadar bir kürdan batırın, kürdanı geri çekin, eğer kürdan kupkuru, hiç hamur bulaşmamış, tertemiz çıktıysa kek pişmiştir. Ama eğer hafif ıslanmış, biraz hamur bulaşmış gibi çıkarsa tam pişmemiş demektir, bu durumda 2 dakika daha pişirin. Kürdan yoksa bıçakla da yapabilirsiniz. 
  7. Fırından çıkartınca kekleri yarım saat hiç ellemeden soğumaya bırakın. Sıcakken çıkartmaya çalışmayın. Soğuyunca daha kolay çıkarlar kalıptan bozulmadan. Silikon kalıplarda on dakika soğuması çıkartmak için yeterli oluyor.
Damla çikolatalı muffin kekler hazır, afiyet olsun!


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.