Bizim Menu

Çok Kirli Ev İçin Acil Temizlik Planı

Merhaba acemiler, öğrenciler ve bekarlar!
Bir süredir kılınızı kıpırdatmadınız ve eviniz inanılmaz kirlendi. Ortalık dağınık, afedersiniz evi kaka götürüyor ve acil temizlemeniz lazım. Ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. İşte yılların temizlik hastasının sizin için hazırladığı Acil Temizlik Planı, gururla sunarım!


Asker! Kalk!
Bu yazıyı okumaya başlayarak zaten bir adım attın ama eğer hala içinde az da olsa bir tembellik zerresi varsa başlatma tembelliğine! Zaten evi bok götürüyor, hala ne tembelliği? Bal dök yala yapamayabilirsin, zaman kısıtlıysa özellikle. Ama en azından evi tekrar yaşanabilir hale getirebilirsin, bi çırpıda hızlı hızlı pırr dönüp bitirirsin, zor değil.

İlk önce etrafı toplayarak başlayacaksın.

  1. Etraftaki, orda burdaki kirli çamaşırları, kirli kıyafetleri topla kirli sepetine tıkıştır. Sepet yoksa büyük bir çöp torbası aç, ona doldur ve torbayı bir köşeye koy. İçinden bir posta seçip çamaşır makinasına at ve hemen çalıştır. Poşetin kalanı bi kenarda dursun.
  2. Başka bi çöp torbası aç, etraftaki çöpleri toplayarak devam et. Bitmiş kola şişeleri, hazır yemek kutuları paketleri, ıvır zıvır ve diğer çöpler, buzdolabındaki yenmemiş / bozuk artıklar, hepsini poşete doldur ve dış kapıya koy. 
  3. Tüm odalarda tabak, bardak, çatal kaşık ne varsa topla mutfağa götür. Birikmiş bulaşıklardan küflenmiş bozulmuş olanlar varsa eline bir poşet geçirip bozuk kısımları bi çöp torbasına dök. Küflü çorba / sulu yemek vs varsa gidip tuvalete dök. Aşırı kirli kaplara / bardaklara vs birer damla domestos damlat, biraz da su doldur ve kenara koy. Mutfaktan çık.
  4. Etrafta temiz çamaşır kıyafet vs varsa hepsini hızlı hızlı topla gardroba götür, tıkıştır geç. 
  5. Kitap, cd, kalem defter, çanta poşet vs dağınıklıkları da hızlıca yerlerine götür koy. Askılara as. 
  6. Banyoya gir, paspas varsa kaldır koridora at. Yerlere domestos dök, lavaboya domestos boca et. Klozete veya tuvalete de dök, eline bir sarı bez alıp domestoslu lavaboyu bezle ovala, çeşmeyi ve lavabonun dış etrafını da. Duşakabine de domestos dök ve varsa bir fırçayla veya süngerle içinin yerlerini ov, beş dakika ovmak yeter. En son klozeti aynı süngerle veya bezle iyice ov, ve bezi çöpe at. Duş süzgecini kökle, duvarlara, lavaboya, duşakabine ve klozete su tutarak durulanmalarını sağla. en son yerleri de durula, ayaklarınla suyun gitmesine destek çık. Kokuya karşı hassassan ağzına bir tülbent bağlarsın. 
  7. Viledayı hazırla, kirliyse suyunu klozete dök, içini çalkala tekrar dök, temiz sıcak su doldur, içine yüzey temizleyici ve domestos koy. Vileda başlıgını de duşakabinde suya tutup yıka, süzdür. Bunlar kenarda kalsın.
  8. Hemen hızla süpürgeyi aç, beşer dakika odaları süpür. Genel pisliği süpürmen yeterli. Saç dolanmış veya aşırı pis halı varsa ona ekstra beş dakka  ayır. Yerleri ve ortalıgı demin topladıgın için etrafı kolayca süpürürsün. Süpürürken odaların camlarını aç essin.
  9. Süpürge bitince topla kaldır ve hemen viledayı alıp halısız yerleri sil. Zaman varsa halıları kıvırıp altlarını da sil. Sildiğin yerin halısını hemen kapatma, beş dakka kurusun. Sen o arada diğer odalara geç. Etrafı maksimum yarım saatte silmiş olursun. 
  10. Eline bir toz bezi ve camsil alıp odalarda hızlı hızlı koştur, raf, masa, sehpa, pencere önü mermeri, kapı girintileri, toz birikecek ne görürsen hızlıca camsil sıkıp bezle üstünden geç. Çok kirlenirse bezi arada banyoda yıka suyla. 
  11. En son mutfaga dön, önceden domestoslu suda beklettiğin parçalar varsa suya tutup domestostan arındır, sonra bulaşık sabunu döküp biraz da onda beklet. Onlar beklerken sen daha temiz olan bardak tabak kaşık vs yıka. Sünger kirlenmesin. En son en kirlilere geç. Bol durula, sabunlu veya çamaşır sulu kalmasın. En son tezgahı ve lavabo içini cifle, durula. Masa varsa üstünü cifle sil, bezle durula. Buzdolabının dışını ve ocağı az cifleyerek sil, fazla cife gerek yok. Tozlu cam önü vs varsa en son bezle tozunu al. Bezi at. 
  12. Çamaşır makinası bitince onları asıp yeni bir posta daha at.
Yaklaşık 3-4 saatte ev tekrar yaşanır hale gelir. Uyuşuk uyuşuk hareket etme, etrafta pır dönmen lazım! Haydi göreyim seni.


16 yorum :

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Harika olmuş, yarın uygulayacağım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şimdi yapacağım sahura tertemiz çıkıcam

      Sil
  3. Çok güzel ya kesinlikle hemen yapıcam

    YanıtlaSil
  4. Kalan sulu yemek vs tuvalete dökülür mü hiç? Nimet onlar...çok günah..sakın sakın tuvalete dökmeyin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sulu yemek kalmışsa deliksiz poşete döküp çöpe atıyorum tuvalete mutfaktan eşya gitmez bence

      Sil
    2. Ben bu konuda katılıyorum komşuya veriyorum bazen hayvanlar yiyor şimdiye kadar böyle bişey duymadim

      Sil
    3. Küflenmiş yiyecekler için özellikle belirtilmiş bu durum. Ne komşuya, ne de sokak hayvanlarına verilmeli.

      Sil
  5. Merhaba,
    Kalan yemekler elbette tuvalete dökülmez. :) Hayal ettiğiniz gibi 3 günlük bayat yemekler için değil, bekar ve öğrenci evlerinde sık karşılaşılan tencerede 3 ay kalmış, küflenmiş, mantarlanmış, zaten bakteriler nedeniyle koku ve form olarak başka bir yere dökülemeyecek hale gelmiş artıklar için o tavsiye.

    YanıtlaSil
  6. Süper yarın kesinlikle uygulayacağım yarın olmassa diğer gün yada öbür gün ama elbet birgün 😆 kahretsin çok tembellik

    YanıtlaSil
  7. Bence ben 1 haftadır kirli bir eve yazmıştım ooo buna bakıyorumda😕😕😕😕

    YanıtlaSil
  8. Diyarbakır temizlik şirketi Sanat Temizlik olarak sizi tebrik ederiz. İyi bir makale olmuş

    YanıtlaSil
  9. temizlik nasıl yapılır? adlı bir makale yazdım sizin gibi tecrübeli biri eksiklerimi söyleyebilir mi?

    YanıtlaSil
  10. Vallahi bacım ağzına diline sağlık. Ne güzel motive etmişsin. İnsanı. Allah korusun evim hiç o kadar kirlenmedi kimseninde o kadar kirlenmeden temizlediğine eminim. Ancak insan bazen kaytarıyo uazın sıcaktan kışın soğuktan üşeniyo😂 bişte o günlerde senin yazını okuyup temizlik yapıyorum oo derece motive ediyosun . Allah razı olsun ☺️

    YanıtlaSil

Çekinme çekinme. Yorum yap.