Bizim Menu

Mercimekli Erişte Çorbası Nasıl Yapılır?

Yeşil mercimekli erişte çorbası tarifi, hem besleyici hem de bol lezzetli, kolay bir çorba. Mutlaka deneyin. Soğuk kış gecelerinde içinizi ısıtacak.

Malzemeler: (4-5 kişilik)

- 3 (üç) su bardağı erişte
- 1 (bir) su bardağı yeşil mercimek
- 4 (dört) yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 (bir) adet büyük boy soğan (veya iki adet küçük soğan)
- 1 (bir) yemek kaşığı domates salçası (kaşığı tepeleme iyice doldurun)
- 7,5 su bardağı (bir buçuk litre) su
- 4 (dört) su bardağı su
- Baharat olarak reyhan, pul biber, tuz (kuru reyhan çorbanın asıl lezzetinde büyük rol oynuyor, reyhansız asla olmaz)


MERCİMEKLİ ERİŞTE ÇORBASI TARİFİNİN YAPILIŞI:

- Bir su bardağı mercimeği bir süzgece dökün ve içinde taş yaprak vs istenmeyen maddeler var mı diye kontrol edip varsa ayıklayın.
Mercimekleri bol suyun altına tutup yıkayın.
- Mercimeklere çorbadan önce ön haşlama yapacağız. Küçük bir tencereye ayıkladığınız mercimeği dökün. Üzerine dört bardak su ekleyin ve altını yakın. Suyu gözlemleyin, suyun kaynamaya başladığını gördüğünüzde 15 dakika zaman tutun. Ağzını kapatmadan haşlayın. 15 dakika sonra altını kapatın.
- Bu arada birazdan lazım olacağı için 7,5 bardak suyu kettle'a veya demliğe doldurup kaynatın. İhtiyacınız olduğunda hazır olması için önceden hazırlamış olun sıcak suyu. Demlikte kaynatacaksanız, su kaynayınca hemen altını kapatın ki su kaynayıp buharlaşarak azalmasın. Tarifteki su ölçüsü eksik olur sonra.

- Siz bu arada büyük boy soğanı, soyup yıkayın. Soğanı, "yemeklik doğramak" denilen şekilde, yani, küçük küpler şeklinde minik minik doğrayın.
Çorbayı yemek tenceresinde yapın, küçük çorba tencerelerine sığmayabilir. Tencereye 4 yemek kaşığı çiçek yağını dökün.
- Yağın üzerine küçük küçük doğranmış soğanları ekleyin. Altını yakın. Sürekli karıştırarak soğanları beş dakika kadar kavurun.
- Soğanlar kavrulurken siz bu arada bir kasenin içine tepeleme dolu kaşık salçayı koyun ve biraz suyla sulandırın, çırpın.
- Soğanlar çiğken beyazdır ya hani, kavrulduklarında beyazlıkları yavaş yavaş gider, küçülmeye ve şeffaflaşmaya başlarlar. Küçülüp şeffaflaştıklarında sulandırdığınız salçayı soğanların üstüne dökün.

- Salçayla soğanı bir dakika kadar sürekli karıştırın. Üzerine 1 çay kaşığı pul biber atın.
Eğer mercimeğin haşlanacağı 15 dakika henüz bitmediyse soğanların altını kapatın ki mercimeği beklerken yanmasınlar.  (Tabii, bu aynı anda yapıyorsanız geçerli, mercimekleri birkaç saat önceden haşlayıp hazır ettiyseniz zaten hazır olduklarından kapatmaya gerek yok)

- 15 dakika haşlanarak hazır olmuş mercimeklerin suyunu süzün. Süzdüğünüz mercimekleri soğanların üstüne ilave edin ve karıştırın.
(Altını demin kapattıysanız yeniden yakmayı unutmayın)
- Mercimekleri soğan ve salçayla iyice karıştırıp harmanlayın. Önceden hazır olan 7,5 bardak sıcak suyu tencereye dökün. Altını yüksek derecede açıp su kaynayıncaya kadar bekleyin. (Çorbayı bol sulu seviyorsanız 10 bardak su ekleyebilirsiniz)
- Suyun kaynadığını görünce tencereye erişteleri ekleyin. Güzelce karıştırın.
- Eriştelerin peşinden bir yemek kaşığı tepeleme dolu tuz atın ve karıştırın.
- Bir çay kaşığı pul biber daha ekleyin. Bir yemek kaşığı dolusu reyhanı da atıp karıştırın, ağzını kapatın.
- Ağzı kapalı halde 15 dakika kaynayacak. 15 dakika sonra açıp bir tadına bakın, erişteler yumuşayıp piştiyse altını kapatabilirsiniz. Erişteler biraz sertse beş dakika daha ağzı kapalı kaynatırsınız.
Çorbamız hazır.
İç ısıtan çorbamızı sıcak sıcak tüketin.
Afiyet bal şeker olsun!

Mercimekli erişte çorbası için yorum yapmayı unutmayın!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.