Bizim Menu

Yoğurt Çorbası Nasıl Yapılır?

Öğrenciler, acemiler ve bekarlar için kolay ve nefis bir çorba tarifi. Şahsen çok severim ve tarifini paylaşmadan edemezdim. Yaz aylarında serinletir, kış aylarında besler. Yapımı da çok kolay.
Yalnız dikkat: Bu yayla çorbası tarifi değildir, yayla çorbası da yoğurtla yapılan nefis bir çorbadır ama yapılışı bundan birazcık farklıdır. Her gördüğünüz yoğurtlu çorbayı yayla sanmayın :P
Benim yoğurtlu çorbam, uğraşmaya üşenenler için yaz aylarında serinletici, mayhoş ve basit bir çorba.

Yoğurtlu çorba malzemeleri: (4 kişilik)

- 1 çay bardağı pirinç
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 (bir) su bardağı su
- 6 (altı) su bardağı su
- İsteğe bağlı bir çay bardağı haşlanmış (veya konserve suyu süzülmüş) mısır tanesi
- 2 yemek kaşığı dolusu kuru nane, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı az dolu tuz

Hazırlık:

  • Bir çay bardağı pirinci, minik delikleri olan bir süzgece koyun ve çeşmenin altında suya tutarak, süzgeçten geçip altta akan su berraklaşana kadar elinizle ovalaya ovalaya yıkayın.  Süzgeciniz yoksa, herhangi bir derin kaba koyun, kabı su doldurup pirinçleri yıkayın ve süzün. Bu işlemi üç dört kere tekrarlarsanız tamamdır.

Yoğurtlu Çorba Yapılışı:


  1. Yıkadığınız pirinçleri süzün ve çorbayı pişireceğiniz tencereye koyun. Üstlerine altı bardak içme suyu dökün ve ocağın altını yakın. Ocak yüksek ateşte yansın. Ağzını kapatmayın.
  2. Suyun kaynamasını bekleyin. Su fokur fokur kaynamaya başlayınca 12 dakika zaman tutun. Pirinçler kaynayan suda 12 dakika haşlanacak. 
  3. Onlar haşlanırken siz bu arada, 1,5 su bardağı yoğurdu bir kabın içinde 1 su bardağı suyla çırpın. Pürüzsüz ve topaksız hale gelene kadar iyice çırpın.
  4. 12 dakika ardından pirinçler haşlanınca, suları da bir miktar azalmış olacak ama hala tencerede biraz su var olacak. Tenceredeki bu kaynar sudan bir kepçe su alın ve biraz önce hazırladığınız ayrana ilave edip çırpın. Ve bir kepçe kaynar su daha ilave edip yine çırpın. Bu şekilde ayran biraz ısınmış olacak.
  5. Hafif ısınmış ayranı tencereye pirinçlerin üstüne dökün. Ama yavaş yavaş dökün ve dökerken bir elinizle hızlı hızlı karıştırın. Ocağın altını kısın.
  6. Tencereye 1 yemek kaşığı dolusu tuz serpiştirin. 2 yemek kaşığı tepeleme dolu naneyi avcunuza doldurun. İki avcunuzu birbirine sürterek naneleri ufalayın, ufalanmayan sert çubukları ayıklayıp çorbaya naneyi atın. Bir tatlı kaşığı kadar pul biberi de atın. Bu noktada eğer isterseniz suyu süzülmüş mısırları da ekleyin, mısır tamamen isteğe bağlı, ama kesinlikle tavsiye ederim. Hepsini karıştırın.
  7. Ocağı orta ateşe yükseltip ağzını kapatmadan 15 dakika pişmeye bırakın. Ancak gözünüz üstünde olsun, taşmaya kalkarsa altını kısın. 15 dakika piştikten sonra, çorbamız hazır.


Dilerseniz sıcak sıcak, dilerseniz soğuk servis edebilirsiniz. Afiyet!


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.