Bizim Menu

Yoğurtlu Kuymak Nasıl Yapılır?

Herkese selam!
Tarifini anneannemden aldığım nefis yoğurtlu kuymak, tamam orijinal kuymak diye bilinen kuymaktan biraz farklı. Kuymağa orijinalinde yoğurt koymazlar. Benim anneannem de Doğu Karadenizliydi, ama nasıl olduysa büyüklerinden yoğurtlu versiyonu öğrenmiş. İyi ki de öğrenmiş çünkü kesinlikle çok lezzetli.
Kuymak tarifini detaylı şekilde anlattım, en acemi aşçılar bile rahatlıkla yapabilir, kimse endişelenmesin.
Bu arada peynirsiz kuymak seviyorsanız, içine peynir koyduğum adımı atlamanız yeterli.
Orijinal kuymak nasıl yapılır diyenler tarifi için böyle buyurun.


Kuymak malzemeleri:: (4-5 kişilik)

- 1 yemek kaşığı tepeleme dolu normal beyaz un (mısır unu tadı daha baskın olsun diyenler bunun yerine de mısır unu kullanabilir)
- 2 yemek kaşığı tepeleme dolu mısır unu (evde mısır unu yoksa sadece beyaz unla da yapabilirsiniz, tabii mısır unlu kuymak gibi olmaz tadı ama idare eder)
- 2,5  yemek kaşığı tepeleme dolu yoğurt
- 3 yemek kaşığı dolu dolu tereyağı
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 2 su bardağı içme suyu
- İstediğiniz çeşitte bir avuç dolusu peynir (beyaz peynir, kaşar, çeçil, taze lor, eski lor, mozarella, tuzlu lor vs evde ne varsa olur, ama sıcağa girince eriyen peynirlerle daha lezzetli oluyor, çeçil, çökelek, kaşar gibi)

Hazırlık:
  • Çok küçük olmayan bir kaseye mısır ve beyaz unu ölçülerine göre koyun, üzerlerine bir su bardağı su gezdirin. ve bulamaç haline gelene kadar çırpın. Bulamaç derken, yani su ve unlar iyice birleşip topaksız pütürsüz hale gelene kadar çırpın. 
  • Bulamaç haline gelen karışıma ölçüsüne göre yoğurdu ekleyin ve tekrar bir güzel çırpın. Hafif akışkan, ne sıvı ne de çok katı bir karışım elde edeceksiniz. Bu kıvam için gerekliyse 3-4 kaşık su daha eklenebilir.
  • Peynir koyacaksanız, seçtiğiniz peynirleri ufalayın.

Yoğurtlu Kuymak Yapılışı:
  1. Kuymağı yapacağınız tavada veya küçük bir tencereye önce 2 kaşık ayçiçek yağı koyun, onu birkaç saniye ısıtıp kızdırın, sonra tereyağını koyun, ocağın altını yaklaşık 5-6 saniye kadar daha yüksek ateşte açık tutup tereyağ erimeye başlayınca altını iyice kısıp tereyağı bir çatalla tutup gezdirerek eritin. 
  2. Erimiş olan yağa önceden hazırladığınız yoğurtlu bulamaçı dökün. Bulamaçı soğuk yağa dökmeyin, yağ mutlaka kızgın olmalı. Dökerken dikkat edin sıçrayabilir. Bulamaçı dökünce hemen karıştırmaya başlayın, sürekli, ama yavaş yavaş karıştırın.
  3. Sürekli karıştırarak 5 dakika pişirin. .
  4. Sonra, içine iki su bardağı kadar su dökün. Sudan sonra yavaşça karıştırarak 4 dakika daha pişirin.
  5. Artık içine arzu ettiğiniz peynirden bir avuç dolusu serpiştirebilirsiniz. peynirler eriyip içinde kaybolana kadar karıştırmaya devam edin orta ateşte.
    >>> İsteyenler, peynirsiz kuymak da yapabilirsiniz, bunun için peynir koyduğumuz adımı atlamanız yeterli. Peynir koymayacak olanlar, peynirli adıma gelmeden önce altını kapatabilir peynir eritme derdi olmadıgı için.
    >>> Kuymağa en çok hangi peynir yakışır derseniz, Karadeniz!de çökelek, çeçil, yumuşak lor, tuzlu lor tercih ediyorlar. Şimdilerde ekmeği batırınca uzasın diye bol bol kaşar da konuyor, birkaç çeşit peyniri karıştırabilirsiniz.
  6. Peynirler eriyince altını kapatabilirsiniz.

Not: Seçtiğiniz peynir tuzsuz bir peynirse veya peynirsiz kuymak yapıyorsanız en son bir tutam tuz serpebilirsiniz.
Mis kokulu nefis yoğurtlu kuymak hazır, afiyet olsun!.

Yoğurtlu kuymak tarifi için yorum yapmayı da unutmayın!

4 yorum :

  1. Tarif için teşekkürler. En kısa sürede deneyeceğim

    YanıtlaSil
  2. Denedim ve çok lezzetli oldu çok teşekkürler hayat abla

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Denedim harika oluyor elinize sağlık

    YanıtlaSil

Çekinme çekinme. Yorum yap.